Оправиха пътя към поляните за гайдарското надсвирване, сергии и ресторанти напират към Гела

    Поне 10 хиляди туристи и гости и музиканти ще преминат на 5 и 6 август през поляните в местността Свети Илия, където се провежда традиционното гайдарско надсвирване.

    Тази година е 14-то му издание, а интересът към него расте с всяка година. Това потвърди и кметът на Широка лъка Васил Седянков, който отговаря за селските дела и на Гела и активно готви фестивала с гайди.

    „Тази година от два дни се разпъват палатки, търговците започнаха да разполагат шатри и сергии пет дни по-рано, наложи се да връщаме фирми, отказахме на 10 ресторанта, просто няма място за всички“, обясни Седянков и допълни, че последният мераклия да се включи в събитието била фирма с Виенско колело. Който поне веднъж е бил в района на Гела знае, че подобна панаирна атракция не само е невъзможно, но е и опасно да се монтира по стръмните склонове. Ако не вали двата дни на Събора носят добър търговски оборот и тази година на поляните ще има 60 търговци със сергии, шатри и маси, както и 4 ресторанта със скара, бира и чевермета. Седянков поясни, че са предвидени три района за импровизирани паркинги, а пътят до върха е допълнително обработен и заравнен с отпуснати от община Смолян средства, така че до върха да се пътува нормално.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини