Д-р Мустафа Алиш Хаджъ: Имами напускат заради липса на заплати, държавата трябва да подпомогне вероизповеданието

Изображение 1 от 3

    Разговор с Главния мюфтия на РБългария д-р Мустафа Алиш Хаджъ:

    - Д-р Мустафа Хаджъ, много се коментира спирането на финансирането на мюсюлманското вероизповедание у нас от турската дирекция по вероизповеданията Дианета. Има ли шанс в скоро време въпросът да намери решение?

    - Това е много сериозен проблем, който стои пред мюсюлманското вероизповедание. Имамите, служителите в районните мюфтийства и в Главно мюфтийство от 4 месеца не са получавали заплати. Имаше договореност между българската Дирекция по вероизповеданията и турския Дианет за финансова помощ. За голямо съжаление служебното правителство денонсира това споразумение и това финансиране е спряно. Аз се надявам в скоро време този въпрос да бъде уреден не само между българската дирекция и турския Дианет, но и на правителствено ниво. Това ще позволи мюсюлманите в нашата страна да се възползват от услугите на имамите и духовните водачи, а и те от своя страна да започнат нормално да получават своите възнаграждения, за да могат да издържат семействата си.

    -  Очакват ли се протести на имами от страната. Преди месец Рамазан се говореше за готовност за организирано недоволство?

    - Имаше и има такива брожения. Главно мюфтийство се опитва да успокои недоволството. Ще припомня ,че през 2010 г., когато имаше такива проблеми, ние организирахме протести. Но тогава проблемите бяха само вътре в страната. Сега когато международната обстановка е усложнена, не е добре нито за мюсюлманите, нито за държавата самите пазители на мирния и толерантен ислям да тръгнат да протестират. Ако се стигне до там,ще има страни,ще има хора,които ще се опитат да извлекат дивиденти. Не изключвам и някои политици. Затова правим всичко възможно да не се стига до протести. Правим всичко възможно в най-скоро време този проблем да бъде решен.

    - Очаква ли се млади и образовани имами да напуснат работа заради спирането на възнагражденията им? Има ли такава опасност?

    - Някои вече го направиха. Някои имами напуснаха работа и заминаха за Западна Европа. Там работят или на строежи или в полето. Там те получават по-добри възнаграждения отколкото в страната ни. Ще отворя една скоба и ще кажа, че най-добрият вариант е българската страна да поеме заплащането на тези хора. Те извършват една много полезна дейност за държавата,като коствено пазят и националната сигурност. Те са тези, които не допускат радикално мислещи елементи да влязат в джамиите, да влязат в редиците на мюсюлманите и да се опитват да ги настройват срещу държавата.

    - Коментира се, че с помощта на Дианета радикалните арабски фондации, проповядващи ухабизъм напуснаха България. Как Главно мюфтийство устоява толерантния ислям?

    - Като цяло мюсюлманите в България са настроени толерантно към хора от други вероизповедания, включително и към такива, които не са религиозни. Векове наред сме живели заедно мюсюлмани и християни по тези земи. Не е имало проблеми. Ние сме наследили от нашите деди ислям който е толерантен. Това е нашата традиция. Това е нашата идентичност. По никакъв начин не бихме отстъпили от това разбиране. Това ни дава възможност да практикуваме мирно нашата религия и да живеем в добросъседство с нашите братя от други вероизповедания.

    - Смятате ли,че премиерът Бойко Борисов ще намери средства за мюсюлманското вероизповедание и на тази ситуация със заплатите ще се сложи край?

    - Мисля, че всички политици трябва да се обединят около една такава идея. И не само мюсюлманско вероизповедание, а всички вероизповедания в страната трябва да получат държавна подкрепа и финансиране. Имаме Национален съвет на религиозните общности в България в който дискутираме проблемите си. Проблемите на другите вероизповедания не са по-различни от нашите.Народното събрание трябва да приеме с консенсус закон, според който вероизповеданията да получават финансиране, за да могат да функционират нормално и да не са зависими от никого.

    - Поставян нееднократно е въпросът за връщането на вакъфски имоти. Ако се реши,това ще облекчи ли самофинансирането на мюсюлманското вероизповедание?

    - Ако вакъфските имоти, които ние знаем бъдат върнати, няма да се налага външно финансиране, нито финансиране от българската държава. За голямо съжаление, когато на много места са унищожени вакъфските имоти е унищожена и документацията за тях. Това не дава възможност да претендираме за тях. Като пример ще ви дам вакъфски имот в Несебър от 40 дка или безистена в Ямбол.

    - Толерантно ли е обществото ни като цяло към вероизповеданията, включително мюсюлманското?

    - Обществото е толерантно на битово ниво. Държавата обаче не е толерантна. Не само към мюсюлманското вероизповедание, а към всички вероизповедания. Религията в България е маргинализирана. Атеистичният начин на мислене продължава да битува сред българските политици. Много често политици се представят за защитници на една или друга религия, но зад това стоят користни цели. Печелят дивиденти на гърба на религията.

    Въпросите зададе Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ja
      Jack Bauer
      7 -5
      09:50, 6 авг 2017
      От Турция малко пари ли ви наливат? Продажници. Верни са само последните две изречения.
    Последни новини