Касата няма да плаща зъбните протези на пенсионерите

Здравната каса отложи обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев безплатни зъбни протези за възрастните хора за догодина.

Плаковото протезиране при пациенти над 75-годишна възраст, което трябваше да влезе в сила от 1 юли т. г., се пренасрочва за 1 януари 2018 г., е решил Надзорният съвет на касата.

Допълнителната стоматологична услуга за възрастните хора дори беше записана в наредбата за основния пакет дейности, плащани от НЗОК, а нужните пари за тази година трябваше да дойдат от резерва на касата. Промяната предвижда касата да покрива зъбни протези за възрастни над 75-годишна възраст от средата на тази година. От 1 януари 2018 г. НЗОК трябваше да започне да заплаща същата дейност при възрастни от 70 до 74 години включително, а от 1 юни догодина - и за възрастни от 65 до 69-годишна възраст.

 От стенограмата на заседанието на надзорния съвет на фонда обаче става ясно, че пари за тази дейност няма.

"Ние сме казали, че няма. Ясно и категорично", казва шефът на надзора и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев на представителя на здравното министерство Николина Сотирова, която отбелязва, че трябва да се разгледа възможността да се финансира новата дейност. Сотирова отвръща, че наредбата е в сила и трябва да се изпълнява, но според Ананиев това ще се случи "при възможност".

Дори и промяната да беше влязла в сила, здравната каса щеше да плаща само труда на зъболекарите, но не и самите протези. За целта бяха нужни 20 млн. лв. за денталната помощ, но при поредна година на дефицити в бюджетите за лекарства и болници касата не може да отпусне сумата.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    66
    666_1502132821
    5 0
    22:07, 7 авг 2017
    Как ще плаща касата протезите на пенсионерите докато може да дава излишни пари за лъжите на джипита,зъболекари и лекари в отделения,частни кабинети и клиники? Оттам тече като река в джобовете на тези, които за кратко време станаха друга класа хора ,а пенсионерите ни ,които построиха и издигнаха тази държава не си заслужават изработените от тях пари, а трябва да бъдат откраднати от други?

Още новини

Последни новини