2 бона пазят блока от мълнии. Преглед на печата

"24 часа"

Нов удар по туризма в България

Въпреки летните жеги животните са принудени да теглят тежки файтони или да стоят часове наред на твърдия асфалт под жаркото слънце. Непрекъснато се случва коне да рухват от изтощение.

За мъчение на конете, впрегнати във файтони по време на големите горещини, предупреждава РЕТА. И всичко това в името на туризма.

"Стандарт"

Задграничният паспорт вече ще важи 10 години

Задграничните паспорти да са с двойна по-дълга валидност и да важат за срок от 10 години. Това предлага вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева с промени в Закона за българските лични документи. Предлага се също така сънародниците ни в чужбина да получават паспортите само с едно посещение в консулска служба.

Паспортите вече няма да са валидни 5, а цели 10 години, колкото и личните карти на пълнолетните българи. Предвидено е изменението да влезе в сила от 01 януари 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване.

"Монитор"

2 бона пазят блока от мълнии

От 2 до 4 хил. лв. такса трябва да платят собствениците на сгради, за да си направят качествена защита от мълнии на не много голяма жилищната кооперация. Това съобщи за "Монитор" инж. Георги Алексов от една от фирмите, занимаващи се с монтажа и поддръжката на подобни съоръжения. Макар подобни проверки да са задължителни по наредба, много малко хора изпълняват този ангажимент. В същото време не е ясно дали има санкция за непроверени гръмоотводи, които са довели до смъртни случаи например.

"Сега"

Равносметката от "безплатното" саниране - по милион лева за блок

Към 15 юли "безплатно" санираните блокове в България са всичко на всичко 515. В тях има близо 30 000 апартамента, в които живеят точно 62 252 щастливи обитатели - щастливи, защото сметките им за отопление занапред ще са с около 50% по-ниски. Това е записано в междинен отчет на ресорния министър Николай Нанков за напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност на многогофамилни сгради. От документа става ясно, че средният разход за саниране на стар панелен блок по програмата за "безплатно саниране" е 1.06 млн. лева.

"Дума"

Заповедта за Калиакра остава въпреки протестите

Заповедта на екоминистъра Нено Димов за забрана на земеделски и строителни дейности в защитените зони на Калиакра остава, докато не бъде изготвена друга, координирана с кметовете. Забраната от края на юли предизвика протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бизнес от общините Каварна, Шабла и Балчик, които се опасяваха, че рестрикциите ще засегнат поминъка им.

От петък започва преразглеждане на интегрирания план, но на място "нива по нива, бостан по бостан" по думите на премиера Бойко Борисов. Стопаните, чиито земи са в защитена зона, ще бъдат компенсирани.

Засега не е необходимо да бъдат демонтирани ветрогенераторите, построени в границите на защитената зона, стана ясно от думите на Димов.

"Капитал дейли"

Хотел "Маринела" поиска да настани европейските лидери

Интересът към хотелското настаняване на европейските лидери и предвидените за това около половин милион лева е слаб. При изтичането на срока само две туристически агенции и собственикът на хотел "Маринела" (бившият "Кемпински" в столичния квартал "Лозенец") подадоха оферти.

С поръчката се покрива само малка част от делегатите, които ще пристигнат в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС между 1 януари и 30 юни 2018 г. В случая се търси настаняване на министри от страни - членки на ЕС, заедно с един придружител. Това е и единственият хотелски престой, за който страната домакин, т.е. България, поема разходите. Другите гости сами ще избират и плащат хотелите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини