Втори мощен трус удари друг район на Китай

Второ мощно земетресение за по-малко от 7 часа, този път с магнитуд 6,6, удари друг район на Китай - Синцзян-Уйгурския автономен район в най-западната част на страната, край границата с Казахстан. Трима жители на Боро-Тала-Монголския автономен окръг, разположен в най-северозападната част на Китай край границата с Казахстан, са хоспитализирани след силното земетресение там, съобщи Централната китайска телевизия, цитирана от ТАСС.

Подземните трусове разрушили дома, в който се намирали тримата. Не се уточнява какво е състоянието им. Епицентърът е бил в слабо населен район на 374 км западно от провинциалната столица Урумчи и на 104 км от казахстанския град Достик, на дълбочина 11 км. Според други данни - на Геологическата служба на САЩ, цитирана от Франс прес, магнитудът е бил 6,3. Няколко минути след първия трус е последал втори с магнитуд 5,2.

Късно снощи трус с магнитуд 6,5 разлюля югозападната провинция Съчуан. До момента е известно за 9 убити и за над 160 пострадали там, но опасенията са за много повече жертви.Има и сериозни разрушения. Там вече са регистрирани 769 вторични труса, като магнитудът на повечето от тях не е превишавал 3,9. По предварителни оценки епицентърът е бил на 280-300 км северозападно от провинциалната столица Чънду. Подземните вълни обаче са били усетени в разположените доста далече мегаполиси Ланчжоу, Чунцин, Минян и Сиан.

Разстоянието между епицентровете на двете мощни земетресения с няколко часа разлика е 2200 км според Асошиейтед прес.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини