Условна присъда за дрогиран служител на НСО

Служител на НСО е бил заловен да шофира под влияние на наркотици, но се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок.

Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков, съобщи "Правен свят".

От съдебния акт става ясно, че на 14 февруари т.г. младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Дрегерът отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал. За шофиране след употреба на наркотици, Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.

Служителят на НСО обаче постигнал споразумение с прокуратурата, която внесла в съда предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца.

В съдебно заседание обаче държавното обвинение поискало промяна, като подчертало, че са налице основанията за налагане на наказание под минимума от една година затвор, което става при изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства.

Наказанието затвор може да се замени с пробация, когато за престъплението не е предвиден най-нисък праг на срока за лишаване от свобода. В случая обаче той е една година и затова споразумението е било за условна присъда, а не за пробация.

От съдебния акт не става ясно какви са били изключителните или многобройни смекчаващи вината на служителя обстоятелства, но в него пише, че той е бил осъждан.

Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвиняеми или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от Националната служба за охрана имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца.

За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева. Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

За случая с хванатия да шофира след употреба на наркотици служител не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от НСО. През годините пък са ставали известни не един и два инцидента с НСО, свързани най-вече с поведението на служителите при движение в кортежи.

Източник: Правен свят

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини