105 годишната баба Нурие, прогледна след операция на двете очи

Най-възрастната родопчанка, която беше напълно сляпа и се оперира преди дни вече е добре, вижда и дори излиза на двора.. На 2 август 2017г 105 годишна баба Нурие Дерменджиева оперира очите си, въпреки риска от операция на такава достолепна възраст.

„Майка ми е добре, вижда си и даже поизлиза навън, да се порадва на светлото, на градинката и на къщата, много е щастлива, че се престраши да се оперира и вижда“, потвърди синът й Рамадан, който се грижи за нея наравно с другите пет братя и сестри.

Баба Нурие е най-възрастната жена в цялата Смолянска област. За нея се грижат по един месец всичките й шест деца. Мечтата й обаче била да види трите си правнучета, които живеят с родителите си в чужбина.

Деликатната интервенция беше извършена от екип млади специалисти офталмолози от Смолян д-р Янев и д-р Лалов. Освен операцията от тежко и напреднало перде на очите, лекарите осигурили и безплатна леща на жената, за да може да вижда въпреки рекордната възраст от 105, които ще навърши през октомври.

Както всички родопски жени, родената през 1912 г. дълголетница се е трудила цял живот на нивата -тежка селскостопанска работа, животни, тютюн, картофи и тютюн, плюс грижите за 6-те деца, които отгледала сама след смъртта на съпруга си. Столетницата Нурие има 14 внука, 8 правнука, а тримата правнука ще види за пръв път в живота си, защото вече има зрящи очи след операцията.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини