Лавров: Русия не подкрепя новите санкции на ООН срещу Северна Корея

Русия смята възможностите за икономически натиск срещу Пхенян за изчерпани. "Ние не можем да подкрепим идеите, които продължават да внасят някои наши колеги, насочени буквално към икономическото задушаване на Северна Корея с всички негативни трагични хуманитарни последици за гражданите на КНДР", каза Сергей Лавров.

Руският външен министър отговори на журналистически въпрос по време на пресконференция за срещата му с министъра на външните работи на Боливия Ф.Уанакуни Мамани в Москва, 16 август 2017 год.

Всички без исключение резолюции на Съвета за сигурност на ООН, в които вече бяха въведени сериозни санкции, съдържаха и задължение на съвета за сигурност да продължава процеса на връщане към политически преговори и търсене на мирно дипломатическо урегулиране на Корейския полуостров.

Всички икономически мерки, въведени от няколко години се изпълняват от държавите членки на ООН, а задължението и призива на Съвета за сигурност на ООН към заинтересованите страни за политическо уреждане се игнорират. РФ и КНР считат, че това е неправилно и даже вредно и опасно, казва Лавров, който вчера се срещна с китайския си колега  Ван И. При това е била формулирана руско-китайска инициатива, която предлага принципа на "двойното замръзяване": Северна Корея няма да изпитва ядрено оръжие и ракети, а САЩ и Република Корея няма да провеждат мащабни учения в този регион.

Лавров отбелязва ожестовената риторика през последните седмици и изразява надежда, че "горещите глави" малко ще се охладят. 

Русия и Китай ще се стремят към изпълнението на онези ангажименти на Съвета за сигурност на ООН, които се отнасят до връщането към политическия процес, казва руският външен министър."Никога икономическите мерки за въздействие на Съвета за сигурност на ООН не са се предприемали отделно от тезиса за необходимистта за мирно урегулиране", подчертава Лавров, като допълва, че в съвместното предложение с Китай става дума изключително за политически и дипломатически стъпки.

Не е известно отношението на Северна Корея към руско-китайското предложение. Днес заместникът на Лавров И.В.Моргулов е приел южнокорейския посланик в Русия. В кратко съобщение се казва само, че те са обменили мнения по актуални въпроси на двустранните отношения.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини