НАП напомня на зрелостниците да си подадат декларация 7

От НАП предупреждават, че наближава крайният срок – 25 август, в който абитуриентите трябва да подадат пред нея декларация 7, с която удостоверяват, че сами ще се осигуряват за здраве. Също така до тази дата трябва и да платят здравната си вноска за юли. Тя е в размер на 18,40 лева на месец. Изключение правят тези, които веднага след завършването на гимназия са започнали работа и се осигуряват от работодателите си.

Декларация 7 се подава лично или от нотариално упълномощено лице.

Ежегодно стотици зрелостници напускат училище, мнозина от тях не започват работа. След време тези, които стават студенти откриват, че не са били осигурявани във времето между завършването на средното им образование и постъпването им в университетите. Периодът е повече от три месеца и губят здравноосигурителните си права.

Абитуриентите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната страница на НАП на адрес www.nap.bg. Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.


parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини