Смолян на шесто място в страната по средни заплати, но в обратен ред

Средната брутна месечна работна заплата в област Смолян за април 2017 г. е 738 лв., за май - 768 лв. и за юни - 767 лева. Така средното заплащане бележи леко покачване, но областта остава на 23-то място спрямо останалите общо 28 области в България.

През второто тримесечие на 2017 г., най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София (столица) - 1 411 лв., Стара Загора - 1012 лв., Враца - 997 лв., София и Варна - 993 лева.

По предварителни данни на Националния статистически институт Лек ръст на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на юни 2017 г. отбелязва НСИ. Броят им достига 31.5 хил., като увеличението на наетите е в частния сектор, а в обществения сектор наетите намаляват с 0.6%.

Спрямо първите три месеца на тази година увеличение се наблюдава в транспорта, икономическите дейности, финансови и застрахователни, брокери с недвижими имоти. Най-голямо намаление на наетите лица е регистрирано в сферата на културата, спорта и развлеченията, както и в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

СмолянБГвети.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини