Бунт зрее в Гарваново заради разбития път до селото

    Истински бунт зрее в хасковското село Гарваново заради разбития път. От отбивката на пътя за Минерални бани до селото са 3.5 километра, но се изминават бавно заради огромните ями, осеяли асфалта. По тази отсечка минават не само гондолите на близките кариери, но и камионите с боклука на три общини – Хасково, Димитровград и Минерални бани, които го стоварват в Регионалното депо край селото.

    През уикенда в Гарваново е имало разгорещено общоселско събрание, на което хората са обявили готовност да блокират пътя за Баните заради окаяното състояние на отсечката, по която трошат колите си. Кметът на селото Иван Христов едва успял да успокои страстите.

    “Хората просто не знаят, че има обществена поръчка за ремонт на междуселски пътища, сред които и нашата отсечка. Предвижда се пълно преасфалтиране, обещаха ни нашият път да е с приоритет”, обясни селският управник пред Haskovo.net.

    Обществената поръчка била обявена още през май тази година, но била обжалвана. Сега е стартирала нова процедура, а офертите на участниците са били отворени преди два дни – на 21 август.

    “Има обаче законови срокове, които трябва да се изчакат, няма как. Има срок за оценка на офертите, за обжалване, дано този път няма такива, после 20-тина дни за проектиране. Самият ремонт на пътя е предвидено да приключи в началото на декември”, обясни Иван Христов.

    От общината в Хасково уточниха, че 6 фирми са подали документи за ремонта на селските пътища. Сред тях има от София, Пловдив, Стара Загора, две са хасковските - “Европът” и “АБ” АД, за първи път участва в обществена поръчка тук и австрийският концерн “Щрабаг”, който през март започна строителството на асфалтова база в землището на Крепост. От общината допълниха, че щом приключи процедурата и бъде избран изпълнител, отсечката ще се асфалтира веднага.

    На общоселското събрание в Гарново е бил повдигнат и въпросът с обещаните 2 млн. лв., за да се превърне селото в “райска градина”, ако жителите му се съгласят с изграждането на регионалното дело за отпадъци край селото, което бе направено с европейски пари.

    Кметът Иван Христов уточнява, че това обещание е дадено от предишното общинско управление и го определи като “кръчмарски приказки”.

    “Не съм присъствал на тази среща, но чух, че било обещано на хората 10 процента от цената за изграждане на сметището – 2 млн. лв., да бъдат налети за облагородяване на селото. Това са кръчмарски приказки. Не два милиона, два лева не са инвестирани тук”, допълва той.

    Според кмета от двете кариери край Гарваново едната вече не работи, а другата се използва като депо за товарните автомобили, които обаче излизат оттук и се връщат празни. “Преди по този път минаваха по 100 гондоли дневно, сега само три-четири, и то празни. Отбивката за сметището пък е в началото на отсечката, където пътят е в по-добро състояние. Да не обвиняваме напразно хората”, допълва кметът.

    Той разказа, че основен ремонт на тази отсечка не е правен от 1985 година. “Оттогава само се кърпи. Но при тежките условия през зимата от всяка пукнатина напролет зейва дупка”.

    “Ако обаче ни излъжат и не ремонтират пътя, излизаме на протест”, каза още Иван Христов.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      М-
      М-----В
      6 -5
      14:15, 23 авг 2017
      Пък в мандра хич не е разбит нали щяхте ог хасково нет да идвате да гледате
    • 2
      Ne
      Nemesis
      7 -5
      14:53, 23 авг 2017
      С нов асфалт става състезателна писта !

      Инвестира парите по-добре в децата на селото.Училището ще живее отново !
    • 3
      Ат
      Атанас
      4 -1
      18:46, 23 авг 2017
      Пътя за село Мандра е ужасен,осеян е от дупки,за отбивката за селото преди Конуш да не говорим.Не знам Мандренския Кмет Ан.Михайлов дали прави нещо по въпроса.
    • 4
      Fr
      friz
      4 0
      20:27, 23 авг 2017
      Ванчо ела да видиш Хасковската ул.Родопи и ще се успокоиш цялата е в дупки и кръпки и разбити тротоари.
    • 5
      Ка
      как ли пък не
      2 -6
      21:19, 23 авг 2017
      Само гроб..Те ще оправят дупките ви! Виж коментара

    Още новини

    Последни новини