Евакуираха химически завод до Хюстън, застрашен от взрив заради наводненията

Смъртта на 31 души, загинали от тропическата буря Харви е официално потвърдена. Причинените щети са на стойност между 51 и 75 милиарда долара.

Химически завод  на компанията “Аркема“ северозападно от Хюстън бе наводнен. Съществува опасност той да се взриви и да избухне голям пожар. Заводът и жилищните сгради в радиус от 2,5 км и около него са евакуирани. В Хюстън между 30 000 и 40 000 къщи са претърпели щети вследствие Харви и продължилите 5 дни невиждани валежи. Наводненията след пороите засягат и други района в щатите Тексас и Луизиана. 

Властите съобщиха още, че придошлите води са преобърнали две цистерни за съхраняване на нефт в южната част на щата Тексас, при което са се разлели над 110 000 литра суров петрол, предаде БНР.

Националният център по ураганите предупреди, че катастрофалните наводнения продължават.

Губернаторът на Тексас Грег Абът каза, че за възстановяването след урагана  може са необходими над 125 милиарда долара от правителството. Фондацията на Леонардо ди Каприо дари 1 милион долара на фонд за възстановяване на щетите от Харви. Сред дарилите пари в помощ на пострадалите от урагана са актрисата Сандра Бълок, която дари 1 милион долара на Американския Червен кръст.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини