Как Асеновград ще отбележи Съединението (Програма)

На 6-ти септември честваме 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На този ден, превърнал се в символ на национално единство, отдаваме почит и се прекланяме пред хилядите български герои, благодарение на които днес живеем в обединена България.

Асеновградският регион също има своите герои. Мъже и жени от цялата някогашна околия образуват Конушеската чета, предвождана от поп Ангел Чолаков. На 5-ти септември четата тръгва от църквата в село Конуш и пристига в Пловдив като се присъединява към голямоконарци.

Община Асеновград организира честването на празника със  специална програма и кани всички свои жители и гости да отбележим заедно Деня на българското Съединение!

Програма: 

септември (вторник), 1ч., градинката срещу гарата

Поднасяне на цветя в знак на признателност пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово ще произнесе доц. Симеон Кацаров,  преподавател по история в  ПУ „Паисий Хилендарски”.

5 септемвривторник), 12 ч., в Историческия музей 

Гостуваща изложба от Военно формирование 24490 на тема „Въоръжение и снаряжение от 4-ти артилерийски полк в Асеновград”.

5 септемвривторник), 16 ч., Конуш, пред църквата „Св. Атанасий”

Поднасяне на цветя в знак на признателност пред паметната плоча  на участниците в  Конушенската чета, взели участие в Съединението на България.

5 септември (вторник), 18 ч., Новаково, пред паметника на поп Ангел Чолаков

Поднасяне на цветя в знак на признателност пред паметника на поп  Ангел Чолаков. 

6 септември (сряда), 11,30 ч., на площад „Акад. Николай Хайтов”

Празничен концерт на оркестър „ Млади тракийци” със солисти Ваня Вълкова, Лилия Станчева и Димитър Желязков.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини