Областният Здравко Димитров инспектира реконструкцията на Асеновградско шосе

Изображение 1 от 3

    Има реални шансове реконструкцията на Асеновградско шосе да завърши предсрочно още в рамките на тази година, стана ясна на днешната среща, която се състоя по инициатива на областния управител Здравко Димитров. На нея присъстваха шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов, Юлиан Инджов, собственик на фирма "ИСА - 2000" - изпълнител на Асеновградско шосе, зам.-областният управител Петър Петров, проектанти и архитекти. Трасето, което е заложено в проекта, предвижда скоростен път с две платна по две ленти с обща ширина 3 метра, еластична ограда и две аварийни платна от по 2 метра. Цел на срещата бе и изчистването на няколко проблема, като изграждането на локални платна и кръгови кръстовища, които не са включени в проекта, но които са необходими, за да се избегнат неудобствата за шофьорите и да се намали трафикът по една от най-натоварените пътни артерии в региона. По проект са включени две кръгови кръстовища - на Долни Воден и в началото на Асеновград, които се оказват крайно недостатъчни. Тепърва ще се проектират локалните платна, които ще обслужват построените сгради, ще се отчуждават имоти и ще се обявява обществена поръчка за тях. Проектирането и отчуждаването ще легне на плещите на правителството, а финансирането на правителството, заяви шефът на АПИ. С изменението на проекта ще бъдат направени две локални платна, по едно във всяка посока и общо 5 кръгови- на разклона за Околовръстното, на разклона за Крумово, за КЦМ и Куклен, на Долни Воден и на входа за Асеновград. В момента не може да се даде точна сума на промените в проекта, но по груби сметки това ще струва около 20 милиона лева, каза Юлиан Инджов. Той отново подчерта, че сроковете ще бъдат спазени и ще се проектира по най-бързия начин.

    Областният управител заяви, че е крайно необходимо да се работи и по проекта за реконструкция на Околовръстното шосе на Пловдив, защото когато бъде пуснат скоростният път Пловдив-Асеновград, там ще се получат големи тапи и задръствания. Околовръстно шосе ще има същите габарити както Асеновградско шосе. За съжаление, в проекта за Околовръстното шосе не са предвидени локали и подобренията ще оскъпят проекта с 50 млн. лева.  Според инж. Атанасов, проблемът с локалните платна стои пред Общините. Тук също ще има процедури по отчуждаване на имоти и от двете страни. Към момента, пред проектантите имат два сериозни проблема, свързани с изграждането на трасето. Едната е жп линията на КЦМ, а другата е кръстовището на Първенец и Коматево. Проектът се бави и поради жалба на екологичната оценка при удвояване на Околовръстното от природозащитниците.

    След срещата бе направена инспекция на строително-ремонтните работи на пътя Пловдив - Асеновград. Юлиан Инджов беше категоричен, че ако времето е благоприятно, новото трасе може да бъде завършено до края на тази година, без да има оскъпяване.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини