379 издирват децата извън училище в областта

44 екипа специалисти от различни сфери ще издирват семействата в Хасковска област, чиито деца на възраст 5 и 18 години са отпаднали от образователната система и ще посредничат за връщането им обратно в детската градина или в клас.

По линия на междуинституционалния механизъм в страната са сформирани общо 1 103 групи в страната, които от 1-ви септември започват посещенията си на адреси. Всеки екип има определен район и брой деца за обхват и връщане в системата.

В групите в региона на Хасково участват общо 379 членове. Най-много – 13 екипа, ще действат на територията на Хасковска община, в Димитровград те ще са осем. В групите влизат експерти от Регионалното управление на образованието, МВР, Детска педагогическа стая и социалната служба по на съответната община, а от малките населени места са включени и кметовете. Съобразно спецификата на района на обхват са разпределени и съответните специалисти в групата, поясни началникът на РУО Красимира Джисова. “Всеки случай ще се разглежда индивидуално. Основната цел на експертите е да бъдат издирени децата, които не посещават детска градина и училище, да бъде намерена причината за това и в крайна сметка децата отново да използват правото си на образование“, посочи Джисова. Експертите очакват, че вероятно на много места причината децата да не са в класната стая ще се окаже не тяхното нежелание да учат, а социални или битови проблеми. Затова ще се включват и експерти, където е необходимо, които ще работят и с родителите на отпадналите от образованието деца.

В Закона за предучилищно и училищно образование е определена глоба от 50 лв. до 100 лв. при първо нарушение и от 100 лв. до 500 лв. при следващо. Има възможност и за спиране на детските надбавки при натрупани над 5 отсъствия от училище.

Като част от механизма за връщане на децата в образователната система са и готвените промени в правилниците за Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи.

Те обвързват в по-голяма степен отпускането на помощи и посещението на училище и дават възможност на учителите да препоръчват за какво да бъдат изразходвани средствата. Техните препоръки ще бъдат задължителни за отделите за социално подпомагане.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини