Мистериозни светлини се появиха в небето над Мексико по време на земетресението

Мистериозно сияние се появи в нощното небе над Мексико по време най-силното земетресение засегнало страната от 100 години насам.

На разпространените в интернет кадри се вижда появилото се многоцветно сияние над Мексико Сити, докато земетресението от 8.1 по скалата на Рихтер разтърсва столицата.

Засега са регистрирани 6 смъртни случая.

Мистериозните светлини веднага предизвикаха спекулации, а потребителите на социалните мрежи предложиха редица възможни обяснения, сред които гръмотевчина буря, слънчево явление, дори отражение на светлините на града.

Най-вероятно се касае за така наречените земетръсни светлини.

През 2014 изследователите предположиха, че светлините се дължат на електрическите свойства на определени скали.

“Понякога сиянието приема различни форми и цветове”, казва Фрийдман Фройнд, физик от Университета в Сан Хосе.

По-рано учените обясняваха светлините със смущения в магнитното поле на Земята, предизвикани от тектоничното напрежение.

Фройнд обаче твърди, че когато природата увеличи напрежението върху определени скали, електрическите заряди се активират, “като че ли сте включили батерия в земната кора”.

Това явление се наблюдава най-вече при базалта и габрото, заради миниатюрните дефекти в кристалната им структура, благодарение на които, при разпространението на сеизмични вълни, от тях се отделят електрически заряди.

Тези скали се съдържат в гигантски подземни, вертикални структури в някои райони. Зарядите се обединяват и образуват нещо като плазма, движеща се с изключително висока скорост, която се изстрелва на повърхността и освобождава заряда, създавайки впечатляващ светлинен спектакъл.

Подобно сияние се появява не за пръв път. Малки пламъчета бяха забелязани секунди преди земетресението в Л'Акуила, Италия през 2009.

Сияние е наблюдавано и по време на земетресението в Сан Франциско през 1906.
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини