12 °C

Лозан Панов: Нов антикорупционен орган е безсмислен. Преглед на печата

Споровете около борбата с корупцията и предложението за нов антикорупционен орган са сред водещите теми на съботните вестници.

"Няма нyжда от нов антикоpyпционен оpган. Това заяви шефът на ВКС Лозан Панов cлед cpеща cъc cоцлидерĸaта Коpнелия Нинова, която мy пpедcтави антикоpyпционния зaкон на БСП. Създаването на ново звено ще означава паpалелна cтpyктypа c дyблиpащи фyнкции..." - в. "24 часа".

"Лозан Панов разгроми идеята за антикорупционен закон Според него надпреварата на ГЕРБ и БСП прилича на борба за власт Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов направо разгроми идеята за нов закон срещу корупцията. Според него създаването на нов антикорупционен орган, преди да стане ясно защо съществуващите институции не са свършили никаква работа, ще е имитация на реформа. А надпреварата между ГЕРБ и БСП в областта на антикорупционното законодателство прилича по-скоро на борба за власт и замазване на очите на Брюксел. Висшият магистрат съобщи позицията си след среща със соцлидера Корнелия Нинова, на която двамата обсъдиха законопроекта на левицата. "Създаването на още един орган с дублиращи функции, без ясни механизми за отчетност и контрол на този орган цели само заобикаляне на основната тема - реформа на прокуратурата. И сега има институции, които са компетентни във връзка с разследване на корупционни действия, които извършват аналитични функции, които имат достатъчен експертен потенциал да вършат тази дейност. Въпросът е защо не го правят", посочи Панов. И определи като второстепенен дебата кой да назначава шефа на бъдещата антикорупционна структура и дали да й бъдат възложени разследващи функции. "Погледнато отстрани, като че ли и БСП, и ГЕРБ с темата кой ще назначава този орган, изглежда като борба за още един властови ресурс в държавата", бе категоричен шефът на ВКС. Той напомни, че идва поредният мониторингов доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешните работи, и се усъмни, че трескавата законодателна активност на управляващи и опозиция е по-скоро симулиране на дейност пред Брюксел. Според Панов, ако се стигне до нов орган, тогава по-удачният подход би бил председателят му да се определя от президента и разследването да влезе в правомощията му, както предлагат социалистите. Ако остане само с аналитични функции, тогава няма да има разлика с БОРКОР, смята магистратът..." - в. "Сега".

"Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и да загроби парламентарната република, която те уж отстояват. Виждате какво е недоверието в институциите. Да назначавам председателя на един такъв орган изобщо не е самоцел. Много е важно този орган да работи ефективно, нова е очакването на всички българи и трябва да се замислим сериозно върху него. Това заяви президентът Румен Радев, помолен да коментира думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ, че президентът не може да назначава председателя на антикорупционния орган, защото не сме президентска република..." - в. "Труд".

"Правосъдният министър Цецка Цачева защити законопроекта на управляващите за антикорупционен закон, а предложенията на БСП, които предвиждат ръководителят на бъдещото антикорупционно звено да се избира от президента, сравни с "Франкенщайн". В сутрешния блок на Би Ти Ви Цачева заяви, че само когато бъдещото звено се избира от парламента, ще бъде гарантирано, че процесът ще е прозрачен и над бъдещия орган ще има контрол. "При едноличен орган, избран по неизвестен начин, без публична процедура, без възможност за контрол върху него ще създадем един Франкенщайн", заяви правосъдният министър. Добави, че в предложения от управляващите законопроект дори имало поред повече пунктуалност, отколкото е необходимо. Цачева съобщи, че от четвъртък (7 септември) законопроектът на управляващите е предоставен за междуведомствено обсъждане. Очаква се до края на месеца той да бъде внесен в Народното събрание..." - в. "Дневник".

Скандалът с участието на съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев в "Азербайджанската перачница" също е сред актуалните теми.

"Oт Евpопейcкaта банкa за възcтановяване и pазвитие твъpдят, че cамо влаcтите в Бългаpия могат да вземат pешение за cъдбата на Калин Митpев - бългаpcкия пpедcтавител в центpалата в Лондон. Те могат да го отcтpанят или оневинят, но той е cъc cтатyт, pавноcтоен на поcланикa и не е cлyжител на ЕБВР..." - в. "24 часа".

"Европейската банка за възстановяване и развитие припомни, че само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев... "Гардиън" пише, че "доколкото ни е известно, членове на Управителния съвет от други европейски държави са загрижени от разкритията за "Азербайджанската пералня" и биха искали Митрев да подаде оставка". Но изданието не посочва източника си на тези заключения. Под заглавие "България ще разследва твърденията за трите милиарда долара от "Азербайджанската пералня" се съобщава, че в София е започнала проверка за плащанията на Митрев. Финансовият министър Владислав Горанов заяви вчера, че се изчаква официалната позиция на банката до българското правителство, за да се оформи окончателното му решение. "Той е номиниран от България като директор в банката и само органите й могат да предприемат съответните действия срещу него. На този етап нашата реакция ще бъде да изпратим официално писмо от правителството до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да поискаме позицията им", заяви Горанов. Публикациите съвпадат със започналото посещение в Баку на изпълнителния директор на ЕБВР Сума Чакрабарти, който бе приет от президента Илхан Алиев. Западните издания, участващи в разследването за Азербайджанската перачница, казват, че името на президентската двойка на Азербайджан не присъства пряко в анализираните банкови документи, но имало много косвени следи, водещи към тях. Сума Чакрабарти обсъжда в Азербайджан последни подробности за кредит от 500 милиона долара за страната като част от финансирането на Южния газов коридор. Решението дали да бъде одобрен заемът трябва да бъде взето на заседание на борда през октомври..." - в. "Сега".

"За президента публикациите за Калин Митрев не са достатъчни, чака проверките Трябва да се изчакат становищата от проверките на компетентните органи, както в България, така и е Европа за случая с българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Калин Митрев, преди да бъдат вадени изводи и заключения. Това се разбра от думите на президент Румен Румен пред журналисти. "Какво имаме в момента? Медийни публикации" каза още Радев, като описа като "неприятен случай" това, че журналистическо разследване свърза Калин Митрев с мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъде направена проверка за евентуалната връзка на Митрев в "Азербайджанската перачница". Ден по-рано министърът на финансите Владислав Горанов също обяви, че ще бъде направена проверка по случая. Впоследствие той каза, че според него няма законови нарушения от страна на Митрев, като се позова на декларация на Митрев, изпратената до правителството..." - в. "Дневник".

В. "Стандарт" цитира външния министър Екатерина Захариева по проблема с радикализацията на някои групи млади хора в Европа: "Създаването на заетост и повече перспективи за младите хора е сред най-ефикасните начини за борба с радикализацията и екстремизма наред със създаването на подходящи образователни програми. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред първите дипломати на страните от Европейския съюз и страните-кандидатки на неформалната среща "Гимних" в Талин, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Според нея правителствата трябва да се насочат към причините, пораждащи уязвимост сред по-младото население. Сътрудничеството между държавите остава важно условие за справяне с рисковете и предизвикателствата, изтъкнаха участниците по време на дискусията по тази тема. Българският външен министър отбеляза приоритетното значение на европейската перспектива за страните от Западните Балкани включително в контекста на рисковете от радикализация и прояви на екстремизъм. Екатерина Захариева посочи необходимостта от допълнителни съвместни действия за предотвратяване и борбата с радикализацията и екстремизма. Република България полага последователни усилия за борба с тероризма и насилствения екстремизъм. Страната ни е ратифицирала основните многостранни международни конвенции в областта на борбата с тероризма и с радикализацията. Страната ни участва и в инициативите по линия на Мрежата за повишаване осведомеността по отношение на заплахите от радикализация. На 27 и 28 март 2017 г. бе проведено посещение в страната на експерти към мрежата, което имаше за цел създаване на механизъм за междуведомствена координация и сътрудничество на местно ниво..." - в. "Стандарт".

Пораждащата разделение дата 9 септември също е сред темите на съботните вестници.

"На 9 септември от 16.30 часа ръководството на БСП-София, начело с лидера си Калоян Паргов, общинските съветници от левицата в столицата, народните представители от "БСП за България" Жельо Бойчев, Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Димитър Данчев, Николай Цонков, Петър Витанов, Румен Георгиев, Христо Проданов и Михаил Христов ще поднесат цветя на Паметника на Незнайния войн в София... От 18.00 часа ще започне тържествен митинг на Братската могила в Борисовата градина. В 20.00 часа е началото на кино на открито на мястото на Мавзолея на Г. Димитров. В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова ще посети област Ямбол..." - в. "Стандарт".

"ГЕРБ и Съюзът на репресираните от комунизма в България се обявиха против "пищните" тържества на БСП по повод 9 септември. Това стана ясно на съвместен брифинг на ГЕРБ и Съюза на репресираните от комунизма в България, предаде Агенция "Фокус". Народният представител Тома Биков от ГЕРБ заяви, че 9 септември е ден, в който си спомнят за паметта на онези, които са били избити след кървавия преврат от 1944 г. "Извън това, си спомняме за този ден, защото той отмести България от пътя, по който тя винаги е вървяла от своето национално Възраждане. Редица хора загубиха живота си, стотици хиляди бяха подложени на несправедлива репресия, а милиони прекараха живота си в една затворена държава и нямаха възможност да се реализират като истински европейци. Оценката за този ден беше дадена не от нас, а от БКП, която 45 години по-късно сама свали своя режим, сама смени името си и сама изключи своите лидери от себе си", посочи той. По думите на Биков за съжаление, в последните години се наблюдава една тенденция към непризнаване на тези престъпления. "Те никога не са били признавани открито, но се наблюдава една тенденция за завръщане към принципите на една идеология, която отрича и си поставя за цел да унищожи традиционните национални ценности и да положи основите на нови без религия, без национална идентичност и без семейство. Това казва Маркс. Затова съдим не грешниците, а греха на тази човеконенавистна идеология, която е в разрез с всички традиционни ценности на всички общества", добави Биков.
Антон Тодоров от ГЕРБ допълни, че 9 септември е може би най-черният ден в историята на България. "След 9 септември, последните 45 години на страната беше наложена тотална диктатура, а управляващият елит беше колониален, директно назначаван от Москва. Това доведе до там, че на 10 ноември 1989 г. самите комунисти признаха, че страната е във фалитно състояние и сме далеч назад. Това никога от днешните наследници на БКП - БСП не беше признато, не се извиниха за чудовищните престъпления и дори зам.-председатели на Народното събрание имат нахалството да казват, че това е един светъл период на развитие на страната", заяви Тодоров. От Съюза на репресираните от комунизма в България заявиха, че се създават опити за дестабилизация на парламента и оттам на обществото. Според тях демагогията като водещ принцип на БСП, откакто съществува като партия, е проличала и в тези 3 дни. По думите им само преди 2 дни, когато чествахме 6 септември, по места не е могло човек да доближи до паметниците, които са били препълнени от представителите "комунистическата партия". "Тези, които 50 години не празнуват този празник, изведнъж се сетиха, че е важен в условията на демокрацията. За утре готвят пищни тържества", заявиха от Съюза на репресираните от комунизма в България..." - в. "Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини