Горноводенският манастир събра учители по православие от Пловдивска епархия

Изображение 1 от 2

    44 преподаватели по СИП и ЗИП "Религия - Православие", както и учители от неделни училища, взеха участие в Петата конференция на учителите, преподаващи основите на светата православна вяра в училища в Пловдивска епархия. Форумът се състоя в два последователни дни в епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" в Горни Воден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Преди началото на лекциите всички учители присъстваха на светата литургия, отслужена от пловдивския владика в манастирския храм "Света Петка". Богословът Валери Стоицов, преподавател в Православната духовна акедемия "Св. св. Кирил и Методий" изнесе лекция на тема "Старозаветни предобрази и събития, разкрити и доразвити в Новя Завет". След него презвитерата Теодора Йосифова представи доклад за духовния смисъл на християнските празници. Първият ден на конференцията завърши с лекцията на Негово Високопреосвещенство, който говори за значението, същността и символиката на светата литургия. Интересът към неговото изложение бе така голям, че лекцията продължи с час повече от предвиденото. Вечерта бе представен запис на театралния спектакъл за извеждането на евреите от Египет, подготвен от децата от Неделното училище при Старинен манастир „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали.

    Във втория ден на конференцията лекция за значението на театралната игра в часовете по религия изнесе Недка Чолакова, завеждаща Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия. Преподавателите видяха и прекрасния спектакъл "Оставете децата да дохождат при Мене", който бе изнесен от 100 деца от Пловдивска епархия, изучаващи основите на светата православна вяра в училище. За значението на песните с духовно съдържание и църковните песнопения забележителна лекция изнесе богословът Делян Тодев от Пловдивска митрополия.

    Конференцията бе организирана от Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия със съдействието на регионалните управления на образованието в Пловдив и Пазарджик. Нейната цел бе да повиши професионалната квалификация на предователите и съответно - нивото на знания, които получават малките христолюбиви ученици от Пловдивска епархия.

    Източник: asenovgrad.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини