Новите строги санкции срещу КНДР смекчени заради Китай и Русия

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да приеме нови строги санкции срещу Северна Корея. КНДР вече заплаши Съединените щати, че ще им причини "най-големите страдания и болки". 

"Светът ще стане свидетел на начина, по който Северна Корея усмирява американските гангстери, предприемайки поредица от действия, които ще бъдат най-твърдите, които някога са си представяли", се кавзва в официалното комюнике, рапространено от севернокорейското външно министерство.

Досега Съветът за сигурност на ООН е приел седем пакета от санкции срещу КНДР заради ядрените опити и изпитанията на балистични ракети. Очаква се дне са бъде гласувано налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея след полседния ядрен опит.

САЩ разпространиха до 14-те си партньори от Съвета за сигурност на ООН променен текст на резолюцията, проект на която те внесоха в сряда.

След трудни преговори в продължение на 4 дни с Пекин и Москва, САЩ са смекчили тона в проекта на резолюцията. Отстъпките касаят положението на командированите севернокорейски работници иинспекциите, ако се налага и със сила, на кораби, заподозрени, че транспортират забранени товари, попадащи в обхвата на резолюциите на ООН. Вместо пълно ембарго на вноса на петрол в КНДР се предвижда прогресивно ембарго В текста  е отпаднало и замразяването на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини