13 °C

Похитителите пуснали Адриан срещу 600 000 лева. Преглед на печата

Европредседателството и ролята на България в ЕС са сред актуалните теми на вестниците във вторник.

"Искра Михайлова от ДПС е най-влиятелният български евродепутат, показва класация на неправителствената организация VoteWatch. Следват я Сергей Станишев от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО. Организацията измерва властта на европейските представители по сложна методология, която включва заеманите постове, активността им в парламента и интервюта с хора, които работят директно с тях. Михайлова заема 19-ото място в общата класация и авторите на доклада отбелязват, че тя председателства Комисията по регионално развитие, автор е на доклади на няколко теми, сред които са мерки за държавите членки, пострадали от природни бедствия, и финансов мениджмънт за държави членки, изпитващи сериозни затруднения да осигурят финансова стабилност. Станишев заема второто място сред българските представители (и 42 в общата класация) заради вицепредседателството на Комисията по граждански свободи и вицепредседателството на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет ЕС - Бивша югославска република Македония, както и заради председателството на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Третата позиция е определена за Ангел Джамбазки като зам.-координатор на Комисията по правни въпроси и вицепредседател на комитета за връзки с Македония. Освен това той работи по разширяването на Хагската конвенция за отвличането на деца. Четвъртото място заема Андрей Ковачев от ГЕРБ, следват го Неджми Али и Филиз Хюсменова от ДПС. "Влияние" е неутрален термин, който показва правомощията на съответния евродепутат, обясняват авторите на доклада. Те не анализират дали и как съответният човек я използва и дали действията му съвпадат с интереса на определена група избиратели. В общата класация на първо място е председателят на Европейския парламент Антонио Таяни от ЕНП, следват го лидерите на двете най-големи политически групи - Манфред Вебер от ЕНП и Джани Питела от групата на социалистите (Прогресивният алианс на социалистите и демократите, С§Д). Следват ги председателят на либералите Ги Верхофстад, който е и представител на парламента в преговорите за Брекзит. Що се отнася до държавите, Германия и Италия са най-влиятелни, изпреварвайки други големи страни като Франция, Великобритания и Испания. Това се дължи основно на факта, че Германия има най-голяма национална делегация в най-голямата политическа група (ЕНП), а Италия - в С§Д. България заема средни позиции и не е спомената изрично. Влиянието на Франция и Испания намаля, след като изборите през 2014 г. фрагментираха делегациите им. Това важи особено за Франция, където победата на "Националния фронт" намали френското членство в парламентарните групи, тъй като самата партия е изолирана от останалите евродепутати. .." - в. "Дневник".

"Окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС. "От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на Националната ни програма", обясни тя. "Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство", посочи Лиляна Павлова и допълни, че сред членовете на борда са Симеон Сакскобурготски и Росен Плевнелиев. "През октомври ще бъде първата среща на този борд", коментира тя. Министърът посочи, че откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов". На конференцията присъстват председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и народни представители от ГЕРБ. Павлова допълни в отговор на СоломонПаси, че като част от календара на Българското председателство в София ще бъде проведена среща във формат ЕС-САЩ в края на май или началото на юни. "Среща ще има и в България, отчитайки значимостта на отношенията и темата и проблематиката на тази област", посочи тя. "В САЩ планираме също голямо събитие като част от културната програма за Председателството именно за засилване на взаимоотношенията със САЩ във всички направления", обясни Лиляна Павлова." - в. "Стандарт".

"Програмата за председателството на ЕС ще се мъдри до последно Предстоящи обществени обсъждания в парламента са причината окончателният вариант на Националната програма за българското председателство на ЕС да бъде приет в началото на декември, т.е. дни преди официалния му старт. Това обяви вчера ресорният министър Лиляна Павлова. "От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на националната ни програма", оправда се Павлова за късния краен срок. Но не каза защо обсъжданията ще започнат през есента, след като проектът на документа бе готов още в началото на юли. Проблемът със забавянето може да бъде проследен назад още до служебното правителство на Огнян Герджиков. Тогавашният вицепремиер по въпросите на председателството Деница Златева съобщи през април, че проектът на програмата ще бъде готов през юни, а окончателният вариант - в навечерието на председателството. Нейното обяснение бе същото - необходимостта да се проведат консултации с максимално широк кръг от обществото..." - в. "Сега".

Всекидневниците съобщават, че жителите на Симитли подкрепят източния вариант за трасето на магистрала "Струма".

"Два пътя по магиcтpала "Стpyма" да има на Кpеcненcкото дефиле избpаxа жителите на Симитли. Днеc cме изпpавени пpед иcтоpичеcко cъбитие - най-cетне cлед толкова много години автомагиcтpала "Стpyма" да започне да cе изгpажда по най-оптималния и баланcиpан ваpиант c пpеминаване пpез Кpеcненcкото дефиле, заяви шефът на Агенция "Пътна инфpаcтpyктypа" инж. Донча Атанаcов..." - в. "24 часа".

"Жителите на Симитли подкрепят източния вариант на трасе за преминаване на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това се разбра на проведеното днес обществено обсъждане в спортна зала "Септември" в града, където бе представен Докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Източният вариант на трасе през Кресненското дефиле предвижда в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по стария път Е-79. Връзката между двете платна ще бъде осъществена чрез напречни връзки, като ще се използват съществуващите пътища и ще се изграждат нови пътни възли. Предвидени са общо 5 пътни възела - "Симитли", "Полето", "Мечкул", "Стара Кресна" и "Кресна". Ще бъде построена и пътна връзка със съществуващия път Е-79 в началото на обходния път на Кресна..." - в. "Дневник".

"Мнението на проектантите и експертите, изготвили доклада по ОВОС, е че т. нар. "източен вариант" е най-компромисното решение за реализиране на проекта по отношение на опазване на околната среда, сигурността и безопасността на жителите, както и от икономическа гледна точка. При реализацията му ще бъдат въведени всички мерки, включително и допълнителни такива, които предпазват живота и движението на животинските видове. Набелязани са мерки за защита от шума на граждани, както и пътни връзки, които да улеснят движението в посока Банско и София. Този вариант гарантира и чистотата на въздуха, тъй като трафикът се разделя в две платна... Източният вариант на трасе през Кресненското дефиле предвижда в посока София пътят да минава по ново трасе, а в посока Сандански да остане по стария път Е-79. Връзката между двете платна ще бъде осъществена чрез напречни връзки, като ще се използват съществуващите пътища и ще се изграждат нови пътни възли. На отсечката ще има и две големи площадки за търговия и отдих. Едната е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е по новото трасе, което ще се изгражда, и е на 2 километра след пътен възел "Кресна", пътувайки за София. Тя ще бъде с площ 19 декара. И двете площадки ще имат директна връзка с град Кресна. Те ще бъдат снабдени с електричество, водопроводна и канализационна мрежа, както и с пречиствателни станции за отпадни води. Целта е да бъде осигурено всичко необходимо за осъществяването на търговска дейност и хората от региона да могат да продават продукцията си от мед, мляко и т. н., както го правят и в момента..." - в. "Стандарт".

Отвличането на Адриан Златков също е сред темите на всекидневниците.

"600 000 лева cтpyвя cвободата на отвлечения Адpиан Златков, който бе пycнат в неделя вечеpта, наyчи "24 чаcа". Паpите били платени в cъбота вечеpта от баща мy Тони Златков. Собcтвеникът на автокъща "Софавто" ги метнал от кола на магиcтpала "Тpaкия", без полицията да пpиcъcтва на пpедаването на откyпа..." - в. "24 часа".

"С плащането на огромен откуп 25-годишният Адриан Златков - син на собственик на голяма автокъща в столицата, беше освободен благополучно, но престъпниците получиха ясен знак, че подобно престъпление може да им се размине без последици. Въпреки опитите на управляващите да неглижират случая е очевидно, че в София отново вилнее нагла банда, а МВР две седмици не постигна абсолютно никакъв напредък в разследването. Никой не беше арестуван, не се чу за претърсвания и блокади на пътища, за да се издирят похитителите и техните тайни квартири. Вчера вътрешното министерство запази пълно мълчание по случая, а съобщението му от неделя беше в духа на здравното министерство: "Тази вечер е намерен издирваният Адриан Златков. Той е в добро здравословно състояние." Години наред ръководството на ГЕРБ обясняваше, че още при първото си управление е разбило групата на "Наглите" и благодарение на това вече нямало отвличания и плащане на откупи. Този мит беше разбит с отвличането на 25-годишния Адриан. Той прекара 11 дни в плен, а накрая баща му Тони Златков призна публично, че е платил сериозна сума като откуп. Младежът беше отвлечен в края на август. До последно се твърдеше, че не е искан откуп от похитителите му, че не се водят преговори с тях, че не е ясно дали става дума за отвличане. Лансираха се основно версии, че причина за изчезването на младежа може да е бизнесът на баща му или лични взаимоотношения..." - в. "Сега".

"Може да се направи припокриване между групата, отвлякла Адриан Златков, и начина на действие на "Наглите", но с детайлите, които са установени вече, ще се стигне до извода, че става дума за друга група, която е сформирана и е създала предпоставки да се прави такова нещо. Това каза през bTV зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допълни, че това е само хипотеза и не смята, че трябва да се извежда като основна версия. "Най-важното от тази развръзка е, че Адриан е жив и здрав в добро състояние. Психическата травма ще остави траен белег върху неговото съзнание и неговото близки. Тук трябва да се даде шанс на българската правоохранителна система да си свърши работата", каза Цветанов. По думите му в такива ситуации трябва да се събере огромна по обем информация и не трябва да се избързва, защото доказателствата трябва да бъдат толкова безспорни, за да са достатъчни като мотиви, за да може съдът да ги реши постоянна мярка. "Убеден съм, че ще бъде реализирана тази група. Недопустимо е да се връщаме във времена, които смятахме, че вече са забравени и са отминали", заяви Цветанов..." - в. "Стандарт".

"Спомням си, че когато беше освободен Румен Гунински-син и беше платен откуп, можехме да пристъпим към реализация, но тогава се реши, че трябва да съхраним на първо място човешкия живот. Ние вече знаехме, в рамките на месец-два събрахме необходимите доказателства и пристъпихме към реализация, допълни Цветан Цветанов. Той разказа, че когато е изпаднал в ситуация да има първото отвличане, когато е станал министър на вътрешните работи, му е бил зададен въпрос от журналист дали ще си подаде оставката, ако има още едно отвличане и той е бил готов да я подаде. Тогава обаче са поискали толеранс от обществото за месец-два, за да съберат нужната информация. Той подкрепи решението на ръководството на министерството да не се дава информация през времето, в което е бил отвлечен Адриан, защото хората, които са го отвлекли, също следят информациите..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини