23 °C

Русия отказва да се присъедини към Договора за забрана на ядрено оръжие

Никой няма да се разоръжава в свой ущърб, казва висш руски дипломат.

Забраната на ядрените оръжия е една от главните теми на 72 сесия на Генералната асамблея на ООН, която започна във вторник в Ню Йорк. На 20 септември предстои да се открие подписването на Договора за забрана на ядерно оръжие, който бе одобрен от голямата част от членовете на асамблеята през юли. 

Русия е категорично против забраната и отказва да се присъедини към договора, обяснява в интервю за "Ъ" директорът на департамента по вопросите зна неразпространението и контрола на оръжията на руското нибистерство на външните работи  Михаил Улянов.

Руската позиция се основава на твърдението, че ядрените оръжия са балансиращ фактор в съвременния сложно противостоящ си свят. Не е имало световна война от 1945 година именно заради това, отбелязва руският топ експерт, а от 1987 Русия и САЩ са съкратили около 85% от ядрените си арсенали. Разоръжаването не е бавно, по думите му. През 2010 год. а Русия е имала 3,9 хиляди оперативни ядрени бойни заряди, през 2015 год. - 1582. 

Руската позиция относно ядрените опити на Северна Корея е, че тя никога няма да бъде призната за ядрена държава. Пет са страните, които Договорът за ядреното разоръжаване признава - Русия, САЩ, Франция, Англия и Китай. Те са разработили и взривили ядрено оръжие или друго ядерно взривно устройство преди 1 януари 1967 год. Разширяването на списъка би обезсмислило Договора и би подкопало режима на ясрено неразпространение. 

Никой всъщност не признава колко ядрени оръжия притежава

Изнесените в интервюто цифри се различават от данните на The Ploughshares Fund, която оценява състоянието на ядрените арсенали като плашещо. Остен петте ядрени сили те разглеждат Израел, Индия, Северна Корея и Пакистан, като данните са от 2016 година.


Хороскоп за 18.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини