Цената на свободата и "наглите" уроци, които не научихме

Последното отвличане в България за пореден път затвърди изводите от няколко урока, които отдавна трябваше да сме научили. Показността и демонстрацията на благосъстояние в България не са добра идея. Престъпниците винаги са с няколко крачки пред полицията. МВР няма капацитета и ресурса да действа в подобни критични ситуации. И за капак - политиците извличат дивиденти от всяко такова събитие.

Хронологията на отвличането

Адриан Златков - 25-годишният син на бизнесмена и собственик на автокъща за луксозни коли "Софавто" Тони Златков. Адриан бе похитен на 30 август малко след като излязъл от дома си в Горубляне и държан в плен общо 11 дни. Отвличането станало с крадена шкода с полицейски буркан и затъмнени стъкла, която бе открита опожарена дни след похищението близо до Панчарево. От МВР съобщиха за случилото се, призоваха хората да дават информация анонимно, но "хлопнаха кепенците" и отказваха детайли с аргумент - да спасят живота на момчето. Междувременно бащата получавал съобщения и преговарял с похитителите. Събрал пари и платил откупа, за който се твърди, че е над 1 милион лева, макар че престъпниците поискали 3 милиона. Дали от МВР изобщо са знаели за исканата сума и преговорите около нея, все още не е ясно. Макар че в дните, в които Адриан прекара в плен, източници от полицията твърдяха, че похитителите не са правили контакт с родителите. В събота срещу неделя Тони Златков е предал парите, а на следващата нощ 25-годишният му син бе върнат жив и здрав. Все още не е ясно и как са парите са стигнали до похитителите, и колко точно струва свободата на Адриан.

МВР се провали

За пореден път службите за сигурност и МВР показаха, че не могат да се справят със ситуацията да измъкнат жив заложник от ръцете на похитителите. Капацитетът, ресурсите и уменията на разследващите са крайно недостатъчни за това. Ясно доказателство е фактът, че антимафиотите не можаха да открият нито един похитен от "Наглите" и да го измъкнат жив и здрав преди да бъде платен откуп за свободата му. Полицията не е успяла да арестува нито един похитител на мястото на престъплението, а дори и срещу малкото арестувани и уличени доказателствата са крайно недостатъчни и опорочени. Веригата от неуспехи продължава с дела, които се точат години наред и завършват с минимални или оправдателни присъди.

В случая с Адриан Златков МВР действа както и с Румен Гунински-младши - призова за информация и гарантира анонимност, а в същото време отказа да дава информация на медиите с мотив тя да не стигне до похитителите. Разследващите обаче отказаха и да действат - за да не опорочат разследването и да успеят да съберат достатъчно доказателства и най-вече - да запазят живота на похитения. Впрочем в съда така и не можа да се докаже, че отвличането на Румен Гунински-младши е дело на "Наглите". Не трябва да забравяме и отвличането на Лара Банева през 2013 г. 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо прекара 47 дни в плен. До ден днешен МВР не е разкрилои доказало кои са похитителите. Появи се информация, че "кокаиновият крал" е броил сумата от половин милион евро, за да купи свободата на дъщеря си. Имаше и версии, че момичето бе пленено за сплашване и предупреждение към Брендо. Разследващите така и не стигнаха до поръчителите и изпълнителите.

Всичко е за пари

Всъщност всички по-големи отвличания до момента в България се правят с цел паричен откуп. Жертвите на "Наглите" например платиха общо около 5,9 милиона лева. Нито стотинка не бе открита и не бе доказано къде да парите. Жертвите на похитителите пък са преидмно богаташи, демонстриращи видимо по-висок стандарт на живот. Луксозни автомобили, разходки с яхти и стотици снимки от задгранични пътувания на екзотични дестинации заливат профилите на Тони Златков и сина му Адриан. Успешният бизнес в България винаги е бил трън в очите и е пораждал съмнения и завист. Дали бизнесът на "Софавто" е успешен, законен или има съмнителни сделки, тепърва ще се проверява от разследващите. В случая обаче демонстрацията на лукс не е добра идея и поне Адриан Златов е научил този урок. Той скри всичките си снимки и видеоклипове от нощни барове и заведения и тузарски екскурзии, които бе публикувал преди да бъде похитен. Защото малко повече предпазливост никога не е излишна.

Политически игри

Политиците, разбира се, не пропускат да извлекат дивиденти от ситуацията, макар и на чужд гръб. Председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов веднага се изказа по темата след като Адриан Златков бе освободен от плен. Според Цветанов, може да се направи припокриване между групата, отвлякла Адриан Златков, и начина на действие на "Наглите". "С детайлите, които са установени вече, ще се стигне до извода, че става дума за друга група, която е сформирана и е създала предпоставки да се прави такова нещо", изказа се Цветанов. Той заключи, че трябва да се даде шанс на българската правоохранителна система да си свърши работата, а после добави, че няма перфектно правителство, което не допуска грешки. Вътрешният министър Валентин Радев ще трябва да отговаря на въпросите на депутатите в сряда на редовното заседание на ресорната парламентарна комисия. По-важно в случая е, че той също използва ситуацията, за да направи политически коментар още в деня след като младият мъж изчезна. "Отвличането на Адриан Златков е провокация срещу властта", заяви тогава вътрешният министър Валентин Радев по време на брифинг на МВР. Властта обаче изглежда не знае как да реагира адекватно на провокации като отвличанията, а опитва да ги използва постфактум за извличане на политически дивиденти - когато близките на похитения вече са платили скъпо за свободата му.

Недоверието към МВР расте

36 часа след освобождаването на Адриан Златков от МВР и прокуратурата мълчат. Единствената официална информация се появи в сайта на върешното ведомство и е крайно лаконична - "Тази вечер е намерен издирваният Адриан Златков. Той е в добро здравословно състояние."

Това навежда на мисълта, че МВР не е знаело изобщо за преговорите с похитителите и те са ставали зад гърба на разследващите. Другият вариант е антимафиотите да имат информация кои са похитителите и да им готвят капан.
В обществото коментарите се въртят около новата група за отвличания, подобна на "Наглите". Дори се правят залози след колко време и коя ще бъде следващата жертва на отвличане.

Мълчанието на разследващите обаче все повече натрупва съмненията за некомпетентност и недоверие. 25-годишният Адриан бе освободен, но развръзката по случая тепърва предстои.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини