23 °C

Кръстова гора събира хиляди поклоници тази нощ

На 13 и 14 септември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в манастира "Света Троица" на Кръстова гора празнична вечерня (19:00 ч.), утреня (23:00 ч.) и бажествена света литургия  (00:30 ч.), информираха от Пловдивската митрополия. 

Хиляди вярващи се събират на хълма за днешната нощна литургия в очакване на чудо. Бдението завършва с изгрева на слънцето, когато лъчите му докоснат върха на големия метален кръст. Масовото религиозно събиране се случва веднъж годишно - в нощта на 13 срещу 14 септември - Кръстовден.

Историята на празника (Кръстовден или Въздвижението на Господния кръст) датира от 326 г. Тогава по заповед на царица Елена, майката на император Константин Велики, издирили кръста, на който бил разпънат Христос. Не знаели как да го разпознаят, понеже Исус бил разпънат редом с разбойници. Затова започнали да допират дървените кръстове до мъртвец и до болна жена. От допира с един от тях, мъртвецът оживял, а болната оздравяла. Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в йерусалимския храм "Възкресение Христово". На Велики петък се изнасяла на Голгота за поклонение. След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г. На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

Днес се смята, че част от чудотворния кръст е в местността Кръстова гора в Родопите и че точно тази нощ небето се отваря, за да дари вярващите с благодат.

Източник: asenovgrad.net

Хороскоп за 18.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини