Погват търговците на пазарите за животни, в Хасковско няма регламентирано тържище

    Търговците, които продават животни по пазарите в Хасковска област ще бъдат глобявани. Това е една от мерките, набелязани по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, която беше свикана от областния управител на Хасково Станислав Дечев във връзка със Заповед на Изпълнителния директор на БАБХ.

    Документът е издаден на база постъпил доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманното отношение към животните на пазарите за животни в България по наблюдения извършени от Анималс Енджълс.

    Във връзка с доклада тръгват инспекции, които ще са съвместни между представители на Общината, Областната дирекция по безопасност на храните и полицията. Целта е да се проверят регламентираните и законните пазари за животни в съответната община за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните на пазарите за животни и регламентиране на дейността на пазарите, съгласно действащото национално и европейско законодателство. На територията на Хасковска област няма нито едно регламентирано тържище за животни, което да отговаря на изискванията, посочи заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която е и председател на Областната епизоотична комисия. „Мерките се налагат и заради епизоотичната обстановка в страната напоследък. В някои райони има Нюкясалска болест и птичи грип. Освен това, според Еврорегламентите, транспортирането на животните до тържището става по определен ред-със съответната документация от специалист, превозните средство също трябва да отговарят на определени изисквани. В хуманното отношение към животните влиза и наблюдение по време на престоя на тържището от ветеринарен лекар, трябва да имат достъп до вода и храна през цялото време. Такива, които да осигурят изискуемите условия в Хасковска област -няма“, посочи д-р Здравкова, която по професия е ветеринарен лекар. Тя е категорична, че клането на животни директно на плаца, което се  случва често по пазарите, е абсолютно нерегламентирано и дори е опасно за здравето на купувачите.

    „Тази дейност трябва да бъде много сериозно санкционирана. Но идеята е не да мачкаме хората-животновъдите, а да приложим законовите норми. Тъй като кланетата на открито носят много опасности. Като купувач не знаеш от къде и каква е стоката, а и не можеш да я проследиш, затова всеки от нас е потенциално застрашен от последствия при тази нерегламентирана дейност на нерегламентирано място.“, посочи още д-р Здравкова. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Ва
      Васко
      12 0
      16:40, 13 сеп 2017
      Той хайванпазара е отпреди 50 и повече години. А да кажете докторе, колко рушвет Ви платиха от хипермаркетите?
    • 2
      Га
      Гаро
      6 0
      17:32, 13 сеп 2017
      Абе паричките ги дръпна този Енджъл,менджълс от големите риби,ама нашите ще лапат от нас ,по пазарите едвам чакат наредбата....
    • 3
      Ан
      Андрей
      10 0
      17:37, 13 сеп 2017
      Тръгнали те да мислят за народа, откога се интересувате за здравето на хората?
      Мирише ми на гнило.
    • 4
      Is
      istinata
      6 -1
      19:15, 13 сеп 2017
      Истината е, че никой от официалните кланици не купуват животни от българските животновъди, а разсфасоват само вносно. На единствения пазар в областта имаме възможност ние животновъдите да предложим стоката си на реални купувачи за консумация. Сега когато идва зимата и почване да продаване телетата си някой "НАГЛЕЦ" в лицето на държавата ще започне да ни МАЧКА.
      АЛО тези които живеете с нашата ПОТ и ВОТ, осъзнавате ли какво правите??? Ние ви избрахме!!!! Защо ????
      Кого мачкате, когато обслужвате хипермаркетите ????
      Отг: Най-непечелившия и труден сектор "ЖИВОТНОВЪДСТВОТО" - ОПОМНЕТЕ СЕ !!!!

      Къде да продаваме, малкото което имаме, като идва зима?

      КЪДЕ ВИ Е РЕГЛАМЕНТИРАНИЯ ПАЗАР В ОБЛАСТ ХАСКОВО (УУУУУУУ)ВАЖАЕМА Г-ЖО ЗАМ.ОБЛАСТЕН??????
      Отговорете на обществеността! ЧАКАМЕ............
    • 5
      Ба
      Бат Ваньо
      4 -1
      19:29, 13 сеп 2017
      Анимъл Ейнджълс . Да си ебът майката , животни в този град са се продават и са се продавали от хиляди години , хайде сега нека да ги глобяваме :@ Ай сиктир . Краса Славова няма да се научи НИКОГА да пише :)
    • 6
      Ко
      Койчо
      0 -3
      21:10, 13 сеп 2017
      Селянино прост продай ми месо заклано в чиста кланица и го докажи и тогава избирай.Тъпак:!
      !
    • 7
      Се
      Сейдулла
      4 0
      07:23, 14 сеп 2017
      Зад официалната загриженост за епидемиологичната обстановка, здравето на хората и прочие шаблони се крият икономически интереси - на вносители на месо! Затова се мачка всичко местно - то не са ограничения, умишлени заразявания на райони, стандарти, проверка на превозни средства и пр.!
    • 8
      Км
      кмет
      0 0
      18:44, 14 сеп 2017
      нали пазара беше правен по евро проект как изведнъж спря да отговаря на изискванията или искат да им даваме животнике по 1 лев свинско и 1„50 телешко та далаверката да им е пълна а хората да си купуват вносни боклуци заразени и по на 20-30 години от хипермаркетите за да са здрави а те богати и щастливи
    Последни новини