Изборът да нямаш деца допринася за устойчивото бъдеще повече от която и да е кампания

Световното население нараства, докато ресурсите намаляват. Ако вземете под внимание отпечатъка на всеки човек върху планетата – от гледна точка на нуждата от вода и храна, електричество и гориво, плюс отпадъците, които генерира – подобряването на условията на живот и едновременното опазване на природните ресурси изглеждат като непреодолимо предизвикателство. Въпросът за числеността на населението е въпрос касаещ устойчивостта, същото важи и за избора да имаш или нямаш деца, пише в коментара си Саймън Рос.

Вместо да се смята за табу, решението да нямаш деца следва да се цени и насърчава. Отказът от деца допринася за опазване на околната среда повече от която и да е кампания.

Ограничените ресурси означават, че трябва да преразгледаме потреблението си, да решим какви условия на живот се смятат за приемливи и как да поддържаме екосистемите, на които разчитаме.

В момента броят на жените с три деца и тези, които решават да нямат деца, е изравнен. С промяната на социалните норми, съзнателното решение да нямаш деца става все по-привлекателно. Все повече жени над 30-годишна възраст решават да се посветят на кариерата си. Добавете към това и непрекъснато увеличаващата се цена на живота и осъзнавате ползата от подобно решение.

През последните години дискусиите около съзнателният избор да не оставиш наследници се увеличават, без значение дали става въпрос за актрисата Дженифър Анистън или разговорите на парламентарно ниво. Социалната норма обикновено включва “съпруга и две деца”. Изборът да нямаш деца е едно от най-старите табута, той обикновено предполага две неща, че не мислиш за бъдещето или че се отклоняваш за представите за “нормалност”.

Появяват се обаче първите признаци на промяна.

Разбира се, създаването на семейство ще си остане централна част от живота на мнозина. Хората, които искат да имат деца, но не могат, се нуждаят от съчувствие и подкрепа. Обществото обаче трябва да признае, че тези които съзнателно избират да нямат деца, допринасят съществено за устойчивото бъдеще.

Броят на населението се удвои през последните 50 години, превръщайки планетата ни в бомба със закъснител. Климатичните промени са един от разрушителните симптоми на този ръст. Ръстът на населението увеличава броя на богатите страни с високи нива на вредни емисии и по-бедните жертви на климатичните промени, като в същото време възпрепятства усилията за смекчаване на ефекта им.

Освен екологичните съобръжения, неизбежните последици включват политическа нестабилност, обществени конфликти и масова миграция. Младото население, високата раждаемост и увеличената продължителност на живота означават, че населението на Африка, например, ще нарасне от 1 на 4 милиарда още през този век.

С отпадане на табуто е време да подновим дебата за ръста на населението и устойчивостта, да образоваме младите хора за разумното потребление, да подобрим семейното планиране, сексуалното образование и правата на жените.

Или както казва актрисата и модел Камерът Диас: “Жените се страхуват да кажат, че не искат деца, защото ще бъдат отблъснати. Макар че започва да се усеща промяна. Имам повече приятелки без деца, отколкото такива с деца. В крайна сметка, не ни трябват повече деца. Имаме си достатъчно на планетата.”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини