7 пожарникари с грамоти и медали за професионалния празник

    7 пожарникари от Районната служба в Хасково получиха грамоти за добре свършена през годината работа. Писмените похвали са от началника на областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев. Те са за ст. инпектор Мирослав Сариев, инсп. Веселин Бекяров, Шанер Байрям, Станимир Начев, Станимир Бинев, Добри Димитров Добрев и Георги Петров Георгиев.

    Днес, на професионалния си празник – 14 септември, някои от пожарникарите бяха на смяна и заявиха, че наградата им носи удовлетворение. „Благодарен съм на ръководството, че са доволни от мен и моята работа. Също и на колегите, без които това нямаше да се случи.“, заяви инсп. Веселин Бекяров. Той определи професията на пожарникаря като много енергична, динамична и вълнуваща. „Всеки един ден е много различен, идвам на работа и не знам какво ще се случи днес, тъй като ние участваме в различни дейности“, поясни Бекяров.

    На празника си днес до около обяд огнеборците имаха само един сигнал за пожар в 2000 бали слама. Заради това, че тя е трудно гасима, огнеборците часове наред опитваха да се справят с пламъците и дима. Иначе от службата отчетоха, че това лято преминало сравнително по-леко, отколкото миналото. До момента огнеборците от хасковската служба са участвали в потушаването на 545 пожара, а в областта са близо 2000.

    Оставяйки празника встрани, обаче пожарникарите имат не малко проблеми в службата и искания за промени. Дори днес имаше протести в София и Варна с искания за увеличаване на заплатите с 15 процента. Хасковските огнеборци също подкрепят исканията на колегите си и дори обмислят протест в Хасково. „Ние не искаме да работим в лукс, а настояваме за малко по-нормални условия на труд.“, каза председателят на синдикалната организация на пожарникарите в Хасково Деян Тодев.

    Оказа се, че съставът на хасковската служба е намалял драстично от началото на септември – от 75 огнеборци в службата в областния град са останали едва 24. Другите пожарникари са изпратени в помощ на други районни служби, за да са в пълен комплект, съгласно Наредбата за пожарогасене, според която в екип трябва да има най-малко трима души, разясни инсп. Веселин Бекяров. „Това не ни пречи в момента да си изпълняваме задълженията.“, каза той. Но междувременно заяви, че се надяват на увеличение на служителите в Хасково, за което има планувана среща на ръководители в столицата.

    Според някои огнеборци обаче това преразпределение на служителите ще създаде затруднения при потушаване на големи стихии, за които са необходими няколко екипа. Сега на смяна дежурят по два екипа служители и един е в резерв, който при необходимост трябва да се отзове. Освен това пожарникарите ще трябва да се бъркат в личния си джоб за пътуване до други общини, тъй като няма предвидени средства за транспорт и разходи за квартири.

    Празникът на пожарникарите ще завърши с тържествена вечеря в ресторант в „Кенана“ с част от състава на службата и бивши служители.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ан
      Анет
      0 0
      08:53, 15 сеп 2017
      Нема да търкаш истината ането
    Последни новини