Откриха вода на Веста

Доскоро Земята се смяташе за уникална сред мървия космос заради водата. Откритията от последните години промениха това схващане завинаги. Най-новото изследване на НАСА откриха доказателства за вода на Веста, второто най-голямо тяло в астероидния пояс между Юпитер и Марс.

Един от изследователите, Есам Хеги от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА казва: „Колкото повече търсим, толкова повече лед и вода откриваме в слънчевата система и толкова повече осъзнаваме, че водата не е уникална за нашата планета“.

Това, което сме мислили, че знаем за H2O в Слънчевата система се промени драстично след последните открития. Вода има на Марс и даже на планетите TRAPPIST-1. Изглеьда вода има планетата джуджета Серес и на луните Европа и Енцелад. Сега изследователите са използвали информацията от мисията на НАСА Dawn, която изследва Веста през 2011 и 2012 г. Те откриват сигурни доказателства, че има вода на големия астероид.

Екип учени, с ръководител Елизабет Палмър от университета в Западен Мичиган, проучили данните от Dawn. Сондата открила необичайно гладки региони на Веста, смятана досега за сухо тяло. Изследователите смятат, че това е свързано с високи концентрации на водород, което категорично предполага, че на Веста има воден лед.

Наличието на лед в астероидния пояс отваря интригуващи възможности, тъй като астероидите лесно могат да бъдат изхвърлени от техните орбити в други части на Слънчевата система.

Вече се знае, че кометите транспортират водни молекули през слънчевата система. Може ли астероидите да играят роля и в транспортирането на вода? Дори и да е вярно, Хеги каза, че е твърде рано да се гадаем как те биха могли да повлияят на водоснабдяването на Земята през нейните първи дни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини