13 °C

„Да, България“ иска бойкот на руския главен прокурор. Преглед на печата

Международното позициониране на България е сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

„Вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна група студенти в Деня на отворените врати на президентската институция. Студентите от специалността…
Студентите от специалността Информационни ресурси на туризма са разговаряли с вицепрезидента Йотова за възможностите за рекламиране на България като туристическа дестинация, особено в контекста на предстоящото за страната ни председателство на Съвета на Европейския съюз. Бъдещите бакалаври са изразили пред Илияна Йотова очакването си държавните институции да бъдат по-отзивчиви към проблемите на младите хора, се посочва в съобщението. " – в. „Стандарт“.

„Да, България“ се противопостави остро на посещението на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в България, който ще гостува на главния прокурор Сотир Цацаров следващата седмица. Според формацията визитата заобикаля българското обществено мнение и няма легитимност, става ясно от становище по темата, публикувано на сайта им.

„Това е позорен акт, на който трябва да се противопоставим“, заявяват от формацията и призовават всички представители на българската държава, на които предстои да се срещат с Юрий Чайка, да откажат. Срещата с Юрий Чайка не е част от регулярните и необходими двустранни отношения в протокола, изтъкват те. Като министър на правосъдието и после генерален прокурор Чайка е централно действащо лице в изграждането на авторитарния режим на Путин в Русия, пишат на сайта си от „Да, България“. Според тях той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията срещу медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на руската демокрация. „Той е сред основните отговорни за актове на международна агресия и нарушения на международното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на огромен брой политически и държавно организирани престъпления на Путиновия режим. Срещу г-н Чайка и неговото семейство има подозрения за корупция, чието разследване се спира от него самия“, посочват от политическата формация. Според тях става дума за персонално предпочитание от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. „Тук не говорим за инцидентен дипломатически конфуз, а за нагла демонстрация на това с кого настоящото ръководство на прокуратурата на страната намира организационно и ценностно сродство“, смятат от „Да, България“ и допълват, че българската прокуратура под ръководството на Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. Тази визита е емблематична за протичащия в страната ни процес на засилваща се ерозия на демократичните институции, укрепване на корупционна държава и консолидиране на авторитарни властови практики. " – в. „Дневник“.

В. „Труд“ съобщава за мерки на ЕС срещу фалшивите лекарства:
„Европейският съюз взима мерки срещу фалшивите лекарства. Всяка опаковка ще има собствен уникален код, информира БТВ. Своебразното „ЕГН“ за лекарствата с рецепта става задължително от февруари 2019 г. У нас до няколко месеца започват тестовете на системата. Между 1% и 4% са фалшивите лекарства в Европа, а в сайтовете, където всъщност продажбата им е забранена, процентът стига 60 Новата система има за цел да предпази пациентите, като поне в легалната мрежа, т. е. в аптеките, да не стигат фалшификати. За последните 4 години у нас е открит само един фалшив продукт в аптека. В Германия вече са готови със системата. Върху всяка опаковка производителите поставят уникален код. Всички кодове се въвеждат в единна европейска информационна система. Фармацевтът в аптеката маркира кода, преди да отпусне медикамента на пациента, а системата му показва цялата информация… "

Вестниците информират и за разбита престъпна група.

„Банда от най-малко 8 души бе задържана при среднощна акция на ГДБОП, в която участваха барети с автомати и командоси от отряд „Кобра“ на столичната полиция. Тежко въоръжените ченгета блокираха 4 района в София около 22 ч. в събота и предизвикаха вълна от догадки… " – в. „Труд“.

„Пpетъpcени cа 4 адpеcа, където cа задъpжани тpима дyши. Те cа били зaкопчани от cпецполицаи от отpяд „Кобpа“ на СДВР и баpетите. Минyти cлед 22.30в cъбота на вxода на София откъм автомагиcтpала „Тpaкия“ били cпpени два автомобила. Пътyващите в тяx петима дyши cа аpеcтyвани от полицията. Те cа чаcт от пpеcтъпната гpyпа, по която МВР pаботеше eт меcец. По cлyчая са използвани и СРС. Разpаботкaта е на Главната диpеĸция за боpба c оpганизиpаната пpеcтъпноcт… " – в. „24 часа“.

„Задържаните при операция на барети и ГДБОП в София вече са осем Разбита е група, която се занимава с различни престъпления… Това съобщи БНР, като цитира главния секретар на МВР Младен Маринов. Откъм магистрала „Тракия“ са спрени два автомобила, а пътуващите в тях петима души са арестувани. Те са част от престъпна група, по която МВР работи от месец. Разработката по случая е на Главната дирекция за борба с организираната престъпност. В акцията са взели участие и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма и спецзвеното „Кобра“ към СДВР. В същото време на четири адреса в София тежко въоръжени и маскирани полицаи са извършили претърсвания.

Акцията на полицията няма нищо общо с отвличането на 25-годишния Адриан Златков, са заявили криминалисти пред държавното радио. Става дума за престъпна банда, занимаваща се с широк спектър от престъпления. Сред тях разпространение на наркотици, грабежи, измами и обири. " – в. „Сега“.

„Полицията натръшка млади мъже по земята и блокира движението по ключови булеварди. Шестима са задържани. Спецакцията продължава… Досега има 8 арестувани. Предполагаемата цел на акцията първоначално бяха похитителите на Адриан, впоследствие се появи предположение, че става дума за наркодилъри… Престъпната група, за която има данни, че е наблюдавана от известен период – най-малко от месец, от ГДБОП, е свързана с тежки престъпления като разпространение на наркотици, измами и грабежи. Конкретното престъпление, за което са задържани 8-те заподозрени при сегашната акция, не е свързано с наркотрафик, според източници от МВР. " – в. „Стандарт“.

Екологичните теми също са във фокуса на всекидневниците.

„След няколко десетилетия отсъствие, един рядък вид сокол се завърна в България като гнездящ вид. Благодарение на усилия на природозащитниците от „Зелени Балкани“, които от години полагат системни усилия това да се случи. Завръщането на белошипата ветрушка се случва след десетилетия, в които се считаше, че видът не се размножава у нас… " – в. „Дневник“.

„Групата „Запазете Бедечка“ започва нетрадиционен мирен протест със своеобразен ироничен фестивал с игри и забавни демонстрации. Акцията е преди сесията на Общинския съвет в края на септември, на която трябва да бъде приет новия Общ устройствен правилник на града. Въпреки че с него предстои да бъде гласувано запазването на парка, не малка част от зелените площи остават застрашени. В централната му част вече са построени нови кооперации, има апетити и за нови. Няма гаранция, че общинската администрация няма да отреди отново мястото за застрояване, опасяват се природозащитниците. Те се готвят да прекарат нощта на палатки, разпънати пред сградата на общината в Стара Загора. Организаторите са подготвили за 18 ч. на 18-ти септември и огнено шоу, за да подскажат, че в парка няма място за огън. Преди няколко дни пожар едва не изпепели кипарисовата гора в Бедечка. " – в. „Сега“.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ян
    янко митев
    0 -1
    11:42, 18 сеп 2017
    А ние искаме бойкот на да бългрия
Последни новини