Колективът на читалището, организирал XIX Празник на тракийската музика, започва да се готви за двайстото му издание


Започваме подготовка за юбилейния XX Празник, който ще бъде през септември 2018 година – каза Председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов. Той подчерта, че едно такова събитие изисква сработване на хора с различна експертиза и организационни умения, отговорен подход и вземане на решения.

Началото на Празника на тракийската народна музика и песен е поставено през 1999г. , когато по идея на читалищните дейци от „Св. Св. Кирил и Методий“, се организира концерт, посветен на 80 годишнината на големия кларнетист Стойчо Кузмов. Тогава в памет на този изключителен музикант на първомайска сцена свирят 5 оркестъра. През следващите години, към идеята за Празника се присъединява като партньор и Общинска администрация Първомай, начело с тогавашния кмет Тодор Баръмов. Със специално решение те са подкрепени от Общинския съвет.

Тази традиция е продължена и от настоящия кмет Ангел Папазов и Общинския съвет. Три години след началото, отново по идея на читалището, е изградена и пластичната композиция в прослава на първооснователите – творци на тракийска народна музика, като обобщен образ, който с годините се превръща в символ на Празника.

На Празника на тракийската народна музика по статут свирят само фолклорни оркестри и изпълняват само фолклорна музика, като в програмите им преобладава тракийски ритми.

„Големите оркестри, като „Канарите“, като „Орфей“ ни подкрепиха когато прохождаше Празникът, сподели Караславов, но не можа да скрие и огорчението, че поставят като изискване непосилни хонорари, които няма как да бъдат осигурени на този етап.

Празникът е трибуна на много и различни изпълнители. Тази година участие са взели 16 оркестъра, 5 са били готови да заемат мястото на всеки отказал се по една или друга причина. Организаторите са наясно, че интересът към „големите“ би бил по-голям, но това означава вместо тези 16, да се изявят 2 или 3 три високоплатени оркестри.

През следващите месеци предстои не само подготовка за същинския празник, а и за отбелязването на 20-тото му издание. Читалищните дейци събират материал и се готвят да издадат историята на празника. Очаквано, 20-та годишнина ще бъде съпроводена и с редица други събития.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    121212
    15 0
    11:49, 19 сеп 2017
    Ти го плюеш, то си мисли че е сутришна роса. Откачена работа.
  • 2
    Су
    суета и чалга завинаги
    19 0
    12:27, 19 сеп 2017
    Никой не написа две хубави думи за въпросното събитие, масово отрицателен вот, изтормозени и недоволни граждани сред живущите наоколо, но медийното възхваляване не спира. Кирякова, само общински съвет и организатори ли има в този град. Ами хората. Събрали се 200 - 300 човека от околните села, повечето роми, и обявихте рекордна посещаемост. Невменяеми ли сте, какво ли. Все едно сме слепи и глухи.
  • 3
    Бл
    близък до музиката
    5 0
    22:03, 19 сеп 2017
    От всички на снимката виждам само един който разбира и е с музикално образование останалите са статисти!
  • 4
    То
    Това е
    9 0
    07:37, 20 сеп 2017
    Градът върви надолу - намалява и запада. В останалите големи, но неподдържани къщи, вечер свети по една стая. Миризми, мръсотия, прах и разбити улици навсякъде. Възрастните хора, основната група живущи в Първомай, в момента, в който закъсат, се чувстват изоставени загубени. Вместо действия за подобряване на жизнената среда - пир. Веселие в блатото. Царят, макар и гол, се любува на образа си.
Последни новини