14 °C

Борисов ще постави въпроса за евентуално отпадане на санкциите против Русия

Бойко Борисов заяви, че по време на българското председателство на ЕС ще постави въпроса за евентуално отпадане на санкциите против Русия.

Със спокоен и прагматичен тон трябва да бъде намерено решение, каза премиерът на брифинг след срещата си с полския министър-председател Беата Шидло.

Ако намерим достатъчно аргументи, ако обединим усилията си за компромис, ще е добре. Но единството трябва да се запази, коментира Борисов, цитиран от БНР.

Той добави, че нищо не е решено, засега има само идеи, а са нужни много работа и аргументи.

Преди два дни в разговор в телевизионен ефир Борисов подчерта, че държи на прагматичните отношения с Русия, въпреки че в националната доктрина за сигурност е посочена сред заплахите за България. И че даже е говорил с гръцкия премиер Алексис Ципрас догодина, когато поемем председателството на ЕС, да се постави и въпроса за отпадане на санкциите срещу Русия.

Полша е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато не бъдат изпълнени Минските споразумения за Украйна, категорична е обаче Беата Шидло.

Вишеградската четворка също има различни мнения за санкциите срещу Русия, посочи на свой ред Борисов.

Известно е, че за преразглеждане на санкциите вече нееднократно се обявиха Унгария и Словакия.

В разговора си Борисов и Шидло са засегнали и НАТО.

Шидло подчерта, че Полша отделя 2% от БВП за въоръжение и благодари на България за подкрепата за укрепване на сигурността по Източния и Южния фланг на Пакта. Нужна ни е еднаква сигурност и на двата фланга, заяви тя.

По въпросите, свързани с НАТО, изпълняваме стриктно своя ангажимент, каза Борисов.

В Полша и Балтийските страни сме много обезпокоени от това, което се случва в Русия и в Украйна, изтъкна Шидло.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини