15 °C

Радев променил условията за оценка на изтребителите. Преглед на печата

Скандалът около избора на изтребители за армията е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„Слyжебният кaбинет „Геpджиков“ е изxвъpлил офеpтата но САЩ и Поpтyгалия де ни пpодадат изтpебители Ф-16 втоpа yпотpеба на базата на изиcкване за pазcpочено плащане, ĸоето не е било задължително. Това е едно от зaключенията на доклада, който бе пpиет от вpеменната паpламентаpна комиcия за пpовеpкa на пpоцедypата за нов боeн cамолет. „Това не може да е ycловието, ĸоето да диcквалифициpo един от yчаcтниците. Смyщаващото е, че е пpоменено pешение на НС, ĸоето yтвъpждава задължителните изиcквания“, кaза шефът на комиcията Емил Хpиcтов от ГЕРБ… " – в. „24 часа“.

„Ще предложим на МО проектът да не бъде рестартиран от самото начало, вече имаме постигнати определени резултати, обяви председателят на Временната комисия за процедурата по избор на изтребител Емил Христов от ГЕРБ. Независимо от това, че финансовата рамка е увеличена два пъти, а се работи при предложения с финансова рамка от 700 млн. Смятаме, че можем да продължим от една определена точка, стига МО и специалистите да вземат подобно решение, продължи той, цитиран от „Фокус“. Най-важното е да се осигури равнопоставеност на всички участници, предвид 2 пъти по-голямата финансова рамка. Да се направят опити за обсъждане на предложение за нови изтребители, така че освен конкурентност, но да постигнем и по-високи отбранителни способности, каза още Христов. Предлагаме на МО във връзка с постигнатия консенсус на КСНС да бъдат осигурени условия за реализация на трите проекта на трите вида въоръжени сили. Това би могло да се реализира не за сметка на проекта, който ние разглеждаме, заяви той. Смущаващото е, че е променено решение на НС, което утвърждава задължителните изисквания, коментира Емил Христов. „Актуализирането на основните варианти на проекта ще станат със съдействието на специалистите. Смятаме, че е извършена огромна работа от специалистите, работещи по проекта. Няма човек в комисията, който смята, че специалистите са подходили непрофесионално“, продължи депутатът. До въвеждането на проектното управление може да се проследи, че има ясно управление, поставени задачи и отговорности. Ръководителят на експертния екип е перфектен в докладите, заяви Христов и обяви, че повратна точка е настъпила при правителството през 2013 г. За да бъдем коректни към Ангел Найденов казваме, че заповедта, издадена от него е ясно структурирана. Той е подходил изключително отговорно и разумно, коментира Емил Христов. Ако сроковете бяха изпълнени, то процесът би трябвало да завърши до края на 2013 година. За съжаление, това не се изпълнява. Министър Найденов поставя нещата така, както трябва да бъдат, каза още той. Актуализираната методика за избор на оптимален вариант по проекта се утвърждава от Борда на управление на проекта. „Можем да оприличим това като ситуация, когато един учител постави задача на ученика, той оценява собствения си ученик, но когато идва външно оценяване, то оценява по друг начин ученика – тук това не се случва, обясни Емил Христов. Оставаме с впечатлението, че скъсените срокове на работата на междуведомствената група, която е трябвало да оцени 16 тома информация, са на границата на човешките възможности. Тема за размисъл е било ли е необходимо това бързане, коментира той. Като председател на комисията Емил Христов поясни, че тя е разгледала повече от 320 явни документа и 56 класифицирани документа. „Проведени са 6 заседания, на които бяха изслушани всички министри на отбраната с изключение със служебния министър Стефан Янев, който беше възпрепятстван“, допълни народният представител. " – в. „Стандарт“.

„Нямаме за цел да рестартираме проекта. Ние даваме предложения, решенията са на Министерството на отбраната и на специалистите“, каза председателят на комисията Емил Христов, след като докладът на комисията и проектът за решение на парламента бяха гласувани. Както „Дневник“ писа комисията ще предложи на Министерството на отбраната (МО) да направи ново примерно разпределение за разсрочено плащане, за да може да се осигурят и другите два проекта за модернизация на армията – кораби и бронетранспортьори. „Накрая ще опрем до примерната схема за плащане и ако Министерството на финансите я потвърди, което за мен е под въпрос, може да не се наложи прегласуване от Народното събрание за проекта за инвестиционен разход“, уточни Христов. Втората препоръка е да се актуализират вариантите за актуализация на проекта на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 г. на искане за предложение (RFP). Такива бяха изпратени до Италия за употребявани „Еврофайтър Тайфун“, до Швеция за нови „Грипен“ и до САЩ и Португалия за употребявани F-16 с модернизационен пакет. От САЩ е получено предложение за нови F-16 след това и сега тази оферте би могла да продължи в процедурата. Третата препоръка до МО е да изпрати отново RFP до трите държави след актуализиране на проекта от парламента. „Ако министерството на отбраната се съобрази с нашите препоръки за промени в методиката, нормално е на настъпи промяна и в исканията за предложения за оферти. Би трябвало да се отворят, защото разполагаме с много по-голям ресурс – двоен и ако предложенията си струват от техническа гледна точка – ръководителят на ВСС даде положителна оценка за подобна оферта“, каза Христов. След като получи новите оферти и ги оцени, министерството трябва да информира Министерския съвет за избора си. След това правителството трябва да проведе преговори и да сключи междудържавен договор за покупката. Комисията установи, че управляващите проекта в Министерството на отбраната са променили условията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново задължително изискване – примерна схема за плащане, което отстрани офертата за употребявани F-16. Според заключенията на комисията, това е направено в нарушение на решението на парламента за инвестиционния проект. Промяната е направена от председателя на борда, ръководещ проекта, към юли 2016 г. , месец след одобряването на проекта за инвестиционен разход от парламента. Въпреки, че Христов избягваше да изрича конкретно име, към тази дата председател на борда е бил тогавашният командир на ВВС ген. Румен Радев… " – в. „Дневник“.

Словото на президента Румен Радев пред ООН също е сред водещите теми.

„За България най-големият приоритет е защитата на външните граници на Европейския съюз. Това подчерта президентът Румен Радев пред Общото събрание на ООН, предаде Би ти ви.
Той каза още, че България застава зад мирното решение на конфликтите в Сирия, Афганистан, Северна Африка и Украйна. Президентът осъди и последните провокации на Северна Корея: „България категорично осъжда ядрените тестове на Северна Корея, които водят до ескалация на напрежението в региона и подкопават мирния процес в света. Обявяваме са за мирно, дипломатично и политическо решение на ситуацията“. Радев отбеляза „исторически значимото“ споразумение за иранската ядрена програма, като подчерта, че прилагането му е от изключителна важност за глобалната сигурност. Документът беше атакуван от американския президент Доналд Тръмп… " – в. „Сега“.

„За да се справи с коренните причини за продължителните военни конфликти ООН се нуждае от всеобхватен подход, който да обединява усилията на превантивната дипломация, посредничеството и изграждането на мира. Само така можем да възстановим управлението и да стабилизираме политическите, икономическите и социални условия в засегнатите от кризи държави. " – каза Румен Радев в първото си обръщение пред ООН… „Проявите на насилие опустошават местните икономики, предизвикват мащабни движения на бежанци и мигранти и водят до разпространението на болести, глад и огромно човешко страдание. ", заяви държавният глава. „Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва спазването на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия. ", подчерта Румен Радев. Той беше категоричен, че държавите имат права и отговорности да охраняват своите граници като основен елемент от своята национална сигурност… " – в. „Труд“.

Всекидневниците информират и за посещението на полския премиер Беата Шидло у нас.

„Благодаpя на Бългаpия, че толкова добpе cе cпpавя cъc задачата да защитава външната гpаница на ЕС. Това кaза пpемиеpът на Полша Беата Шидло cлед cpеща в Миниcтеpcкия cъвет c бългаpcкия миниcтъp – пpедcедател Бойко Боpиcов, пpедаде „Фокyc“. „Благодаpя на миниcтъp-пpедcедателя Боpиcов за пoканата, много cе pадвам, че мога да бъда ваш гоcт по вpеме на подготовкaта на Пpедcедателcтвото на Съвета на ЕС. Бългаpия и Полша cа cтpани, които ги cвъpзват много неща, ние cме пpиятели и миcля, че днешният ни pазговоp пoказа, че имаме много общо“, заяви полcкият пpемиеp… „Бългаpия е cтpана, която тpябва да влезе в Шенген. Политикaта към Западните Балкaни тpябва да бъде амбициозна и много отвоpена“, допълни Беата Шидло… " – в. „24 часа“.

„Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разговаря с полския министър-председател Беата Шидло. Двамата дадоха висока оценка на развитието на отношенията между България и Полша. Нашите контакти са приятелски и са основани на историческите и културните връзки между двата народа и на членството на страните ни в ЕС и в НАТО, е било подчертано на срещата. Необходимо е да бъде насърчен диалогът и взаимодействието на парламентарно равнище, е казал Димитър Главчев. Той е добавил, че и в двата парламента има групи за приятелство и те могат да играят важна роля за развитието и задълбочаването на двустранните отношения. Полският премиер Беата Шидло е посочила, че Полша очаква с големи надежди предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Тя е отбелязала доброто сътрудничество между двете страни в рамките на Съюза и сходните им позиции по темата за европейската перспектива на Западните Балкани. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев е подчертал, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде ключов приоритет в програмата българското председателство. По думите му, дебатът за бъдещето на Европа е свързан с европейската перспектива на тези страни и тяхното приобщаване е важен инструмент за консолидиране на реформите. " – в. „Стандарт.

„България се справя много добре със задачата да защитава външната граница на Европейския съюз и заради това заслужава да влезе в Шенген. Това заяви полският премиер Беата Шидло след срещата си с българския си колега Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщава „Фокус“. Тя добави, че икономическите резултати на България са чудесни. По думите ѝ това са постижения, с които всяка страна трябва да се гордее и да дава пример на останалите членки на Европейския съюз… От своя страна Борисов заяви, че двете държави изпитват зависимост от въглищата и затова максимално щели да се опитат да продължат живота на топлоелектрическите си централи и миннодобивната промишленост. Той уточни, че страните в ЕС не трябва да се разделят на „послушни и непослушни, а на дисциплинирани и недисциплинирани“. „Шидло е свидетел как на Европейския съвет не се поставя въпросът за спазването на приоритетите и колко държави ги спазват. А те са до 3% бюджетен дефицит и до 60% външен дълг. Ако това се спазва, няма да изпаднем във финансова криза. Така че България си е написала домашното и спазва стриктно правилата“, заяви Борисов. Полският премиер похвали България за опазването на границата и за икономическия растеж „Имам впечатление, че част от страните в ЕС искат да защитят своите интереси, но и да прикрият проблемите, с които Европа често не се справя, например миграцията. България е пример за страна, която може да покаже как ЕС може да се защити от миграционния натиск. Някои страни, най-вече от старата част на Европейския съюз, се опитват да делят Европа, за да защитят своите интереси“, допълни Шидло. Двамата уточниха, че ще се подкрепят в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за страните от Централна и Източна Европа. Полша настоява най-вече за компромис за командироването на работниците на транспортните фирми. Шидло каза още, че страната ѝ ще е против свалянето на санкциите срещу Русия, докато не започне да изпълнява Минското споразумение… " – в. „Дневник“.

Вестниците отново отделят място на темата за яйцата, заразени с фипронил.

„Яйцата с фипронил се множат с по 100 000 на ден Аферата „Фипронил“ придобива все по-големи мащаби в България. Вчера министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че бройката на замърсените яйца, произведени от трите ферми в Поликраище, вече надминава 1.5милиона. Количествата растат, защото кокошките там продължават да снасят – по 100-120 хиляди яйца на ден, обясни Порожанов по Нова тв. Но откакто птицефермите бяха хванати в нарушението, стоката им е под възбрана и няма как да стигне до пазара. Преди това обаче стотици хиляди яйца са залели търговската мрежа в страната. Малка пратка от 7000 бройки е отпътувала и за Кипър, каза агроминистърът. Вчера стана ясно, че огромна част от птиците в трите ферми, ползвали фипронил за обезпаразитяване на площадките си, ще бъдат унищожени, както и всички яйца, замърсени с химикала. Ведомствата обаче се разминаха за начина, по който ще стане унищожаването. Във вторник от Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че яйцата не могат да бъдат изгорени в екарисаж заради фипронила в тях и трябва да бъдат „загробени“ – тоест заровени на специално място. Министърът обаче каза вчера, че те ще бъдат унищожени като кокошките носачки – в екарисаж. От БАБХ не можаха да отговорят на въпроса на в. СЕГА как в крайна сметка ще се процедира. В обектите в Поликраище бяха открити 17 петлитрови туби с препарата фипронол, с които са били пръскани тревните площи. Изследванията там продължават и едва когато пробите за наличие на фипронил започнат да дават отрицателни резултати, птицефермите ще могат да се върнат на пазара, обясни Порожанов. В момента и прокуратурата се занимава с „аферата Фипронил“, като проверява дали не става дума за престъпно нехайство и създаване на риск за здравето на хората. От разясненията на Порожанов се разбра все пак, че мащабите на бедата у нас са далеч по-малки отколкото в Холандия и Белгия, където бяха затворени над 250 ферми. В нашите яйца бяха установени 0.027 мг/кг, докато в холандските са били засечени до 1.5мг фипронил – при положение че според евронормите „доза“ от 0.72 се смята за опасна. Министърът каза, че според собствените му изчисления човек с тегло от 70 кг трябва да изяде за седмица 70-80 от замърсените яйца от Поликраище, за да си причини проблеми със здравето. А подобно количество яйца не е препоръчително дори и когато не съдържат фипронил. " – в. „Сега“.

„При анализите на яйца и продукти от тях досега не е проверявано за наличието на фипронил, защото неговата употреба е забранена. Това се разбра от думите на земеделския министър Румен Порожанов в сутрешния блок на БиТиВи. Той посочи, че след като се разбра за замърсяването, засечено в Белгия и Холандия, това вече не е така. Земеделският министър уточни, че препаратът е забранен за употреба на местата, където се отглеждат продуктивни животни, но това не е така, ако се отглеждат гълъби, например. Проверките за фипронил както във фермите, така и в търговската мрежа ще продължат активно до края на годината, посочи още земеделският министър. Животните от фермата, на територията на която бе открито замърсяване с фипронил, както и спрените от продажба яйца (около 1.5млн. към момента) ще бъдат унищожени. В близките дни на сайта на Министерството на земеделието се очаква да бъде публикувана информация за взетите мерки досега по казуса с фипронила и разяснителна информация за потребителите. " – в. „Дневник“.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини