Сезонът на калните бани

В Хасково започна сезонът на калните бани. Не става дума, че сме в политическа криза, извинете, но това засяга живота на политиците. Докато калните бани засегнаха всеки пешеходец тази сутрин. Не че има много пешеходци, има даже непредставителни твърдения, че са много по-малко от автомобилите и би трябвало да се забранят.

България с трепет следи по новините развитието на нашата политическата криза. Обаче местният парламент ще се занимае с вечерната забрана за каране на мотори. Тази трепетно дразнеща тема нашумя паралалено с националната. Ние в Хасково не вярваме на технически прегледи, които да спрат от движение гърмящи повече от законното возила. Не се занимаваме с другите нарушители на нощния покой на гражданите. Това би било безпредметно, защото нарушителите масово или пълнят хазната под форма на глоби или се измъкват – друг вариант просто нямат. Изключая рокерите, при които всички мерки ще бъдат действащи. Очаква се рокерите да ги спазват, тъй като по дефиниция са братя на вятъра, не на власт имащите и се предполага, че не са склонни да плащат нито глоби, нито каквото и да е.

Ако и те рекат да не спазват, няма страшно, техните гърмящи мотори имат пренебрежимо малък статистически принос в нарушенията след 22 часа, та всъщност няма да се забележи дали-или. Тази прогноза също е базирана на непредставителни предположения. Готови сме да приемем всяко представително проучване по темата за вдигането на шум след 22 часа. Липсата им обаче не може да спре вземането на мерки, каквито и да са те. Важното е гласуването на различни мерки да не спира, като основен жизнен показател за самоуправлението на града. По непредставителни данни въпросът кой ще ги изпълнява или как, в Хасково не следва особено да се взема под внимание. При нас въпросът е дали.

Не си мислете лоши неща за шофьорите в Хасково. Всъщност те правят всичко по силите си в сезона на калните бани. Карат бавно през гьоловете и дават път на пешеходците на зебра. Но няма как да не разплискат кал по целия тротоар, ако искат да се предвижат въобще. А и пешеходците не са толкова недоволни, колкото през отминалия сезон на прашните бури. Тези прашни бури в Хасково нямат връзка с климатичните промени, мерките срещу които бяха спрени от Тръмп. Нашите прашни бури са изцяло от местен материал и имат антропогенен произход. Всяка от прашните бури, които се забелязват през лятните сутрини, се генерира от конкретен метач със сигнално жълто елече със светоотражателни ленти. Тези метачи на най-целеустремените, те никога не спират, дори да им изскочиш от прахуляка точно пред метлата. Така и трябва да бъде, на тях им се плаща да метат, не да се занимават кой минава. Сега да ви кажа, част от праха отива по пешеходците и те го отнасят към работните си места или където там са тръгнали. Друга част се натрупва в канализационните шахти по улиците и така се залагат необходимите предпоставки, когато му дойде времето, да имаме сезон на калните бани. Освен това пешеходците ги имаме за малцинство тука в Хасково, но те официално нямат статут на малцинствена група, така че айде моля без привилегии. Да не стане като с велосипедистите.

Този текст на Мира Захариева е публикуван на Haskovo. NET без редакторска намеса и не следва да бъде приеман никак сериозно. Всяка прилика с действителни хора и места е случайна, подчертава авторът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини