Шефове на Facebook, Twitter и Google поканени в комисията по разузнаване

Ръководители на Facebook, Twitter и Google са поканени да свидетелстват в американския Конгрес за възможна руска намеса в изборите в САЩ. Публичното изслушване в комисията по разузнаване към Сената е насрочено за 1 ноември.

Поканите за изслушване част от усилията на разследващите конгресмени да получат информация от интернет компаниите за мащаба и начините Москва да е повлияла на президентските избори в САЩ. Все повече законодатели и от двете партии изразяват опасения, че социалните мрежи може да са изиграли ключова роля.

В сряда президентът Доналд Тръмп нарече Facebook „антиТръмп“ мрежа.

Марк Зукърбърг отвърна на критиките: „Тръмп казва, че Фейсбук е против него, либералите твърдят, че ние сме помогнали на Тръмп да спечели (изборите). И двете страни се разстройват от идеи и съдържание, което не им харесва. Ето какво означава да управляваш платформа, която е открита за всички идеи“.

Зукърбърг отбеляза, че кампанията в САЩ през 2016 г. е била първата, в която интернет е използван като основното средство за комуникация на кандидатите с обществото.

Марк Зукърбърг обясни коментарите си след изборите, за които сега „съжалява“. Тогава той каза, че е „лудо“ да се мисли, че дезинформацията във Facebook е повлияла на резултата. Впоследствие бяха представени доказателства за различни руски кампании, опитващи да заблудят гласоподавателите миналата година. Бе разкрито, че президентът Обама е предупредил Зукърбърг за проблема.

Сега, почти година по-късно, Зукърбърг е променил мнението си и социалната мрежа предприема мерки. Стана ясно, че десетки хиляди фалшиви акаунти са били премахнати от Facebook преди германските избори.

По-рано през септември Facebook съобщи, че от фалшиви профили и страници са били похарчени 100 000 долара за рекламни съобщения с политически характер в социалната мрежа по време на президентските избори през 2016 год.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини