Новият озеленител на Асеновград "Жиро-М" стартира с премахване на дънери и засаждане на дръвчета

Община Асеновград подписа договор за озеленяване със софийската фирма „Жиро-М“ ЕООД. Тя ще стартира своята работа със сезонни дейности като премахване на дървесни дънери и засаждане на нови дръвчета. Договорът е подписан за срок от 2 години и ще се изпълнява чрез възлагане на текущи и планирани дейности по озеленяване и поддръжка. Това каза днес пред журналисти кметът на Асеновград Емил Караиванов. Предстои последното за годината косене на треви по всички главни улици, паркове, комбинирано и със събиране на опадалата листна маса и почистване на дървесни издънки. Приоритетно тази дейност ще бъде по бул. „България“, кварталите „Изток“, „Запад“, „Баделема“, централна градска част и всички детски площадки.

През месеците октомври и ноември се подготвя засаждане на луковици и есенно-пролетни цветя по всички кръгови кръстовища и цветни фигури в централната градска част. Ще се извърши оглед на опасните корони на дърветата и тяхната резитба с автовишка, а при нужда и отсичане на дървета. Кметът е разпоредил до края на ноември да бъдат разгледани всички подадени молби на граждани през летния сезон, според които има опасни дървета – изсъхнали, с куха система или натиск върху тротоари, огради, бордюри. През месец ноември предстои да се подготви и т. нар. зелена жива разделителната ивица на пътя за Козаново и нейното облагородяване.

Сред останалите дейности, които предстоят, са почистване на растителност като специално внимание ще се отдели на кварталите „Изток“, „Запад“, „Баделема“, които имат нужда от поетапно почистване на междублоковите пространства. Един от приоритетите през следващите две седмици е възстановяване на зелените площи зад читалище „Родолюбие“, като част от тях се ползват като паркинг, има и обрасла растителност.

От страна на Общината по изпълнението на този договор има ангажиран служител, който трябва да следи изпълнението на дейностите, информира Караиванов и призова асеновградчани да подават сигнали, ако забележат недобросъвестно извършена работа от изпълнителя или вандалски прояви.

Договорът между Община Асеновград и „Жиро-М“ е подписан на 4 септември и общата му стойност на изпълнение е в размер до 780 хил. лв. без ДДС или 936 хил. лв. с ДДС. Офертата на фирмата бе предпочетена пред тези на „Цветомания“ ЕООД, „КИО – Иван Узунов“ ЕООД и „Запрянови 03“ ООД.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини