Започна подписка за спасяване на уникална възрожденска къща в Смолян

    Подписка за спасяване на уникална, но разрушаваща се възрожденска къща организира НЧ „Балкански просветител-1871“ в смолянския квартал Райково. Пангалова къща е една от най-красивите и уникални като архитектура родопска къща, има 17 души наследници пръснати из страната, но тъне в разруха. Местните жители настояват Община Смолян да направи каквото е необходимо за спасяването на възрожденската сграда, която е паметник на културата. Стартът на подписката бе даден на 2 октомври и за кратко набра над 50 подписа.

    Според председателят на читалището Христо Вакев проблемът с рушащия се паметник на културата е поставян няколко пъти, но без резултат. Възрожденска къща, която е емблема на Горно Райково, е строена през 1860 г. Райковце обаче са категорични, положението става опасно и има нужда от спешни мерки. Местната гражданска общност се обяви срещу безотговорността на наследниците на някогашния музей, както и на институциите.

    „Внушителната Пангалова къща в смолянския квартал „Райково“ се руши пред очите ни. Някога горда и красива, сега е оставена на произвола на съдбата. Собствениците ѝ не я поддържат, институциите нехаят, никой не полага никакви грижи за нея. Проявената небрежност към възрожденската сграда ще ни струва скъпо. Бъдещите поколения ще ни упрекнат. Затова нека я защитим, докато не е станало безвъзвратно късно! Нека обединим усилията си и да направим всичко възможно да я спасим!". С този призив райковци призовават всички родолюбци да подкрепят инициативата и да се включат в спасяването на един наистина уникален паметник.

    Щиляна Чакърова
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини