Стоичков призова Европейския съюз да действа с твърда ръка. ЕП дебатира, България се разграничи (видео)

Легендата на Барселона Христо Стоичков коментира по телевизията насилието по време на непризнатия от испанската държава референдум за независимост на 3 октомври.

„Хората от Каталуня отидоха да гласуват. Без значение дали референдумът ще бъде легитимен, или не, те имаха право да гласуват. Няма извинение за това, че беше заповядано да бъдат бити хората, мъже, жени, деца, баби.

Европейската общност трябва да действа с твърда ръка на това, което се случи“, казва Стоичков.

Той поиска оставката на вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария, която посочи за виновник за бруталните дейсвия на испанската полиция в деня на референдума.

„Нейният дядо е бил франкист, баща ѝ е бил франкист, тя също е франкистка. Децата ѝ са франкисти. Тази заповядва това, което всички трябва да правим в Испания. Моля Ви, подайте си оставката! Нямате право да заповядвате хората да бъдат бити. В какъв свят живеем в Испания? Това е голям срам“, казва още Стоичков, като показва портрет на Сантамария.

Испанският премиер ще съди Христо Стоичков за думите му за Франко. Българското външно министерство пък официално се дистанцира от изказването на Стоичков за референдума в Каталуния.

Нежеланието на властите в Мадрид да преговарят продължава. Каталунското првителство отправи призив за медиация към ЕС и към краля на Испания Филипе VI. Никой не желае да поеме мисията да посредничи в решаването на ситуацията. Обръщението на нацията на испанския крал предизвика в социалните мрежи иронични забележки – „Представете си, крал учи на демокрация каталунците“. Испанските власти отказват преговори, а методите на Рахой да спре рефендума също са обект на множество постове.

Очаква се в понеделник в Каталуния да бъде издаден указ за обявянето ѝ за независима република.

Много членове на Европейския парламент се изказват за необходимостта от диалог за ситуацията в Каталуния, без непременно на подкрепят отделянето от Испания. С позиция за диалога излезе Европейската зелена партия. Евродепутатът от ЮКИП Джонатан Арнът днес се обърна към Европейския парламент за дебат ситуацията с Каталуния. Европейският съюз бе обвинен в лицемерие, след като обяви референдума за независимост на Каталуния за незаконен.

Брюксел защитава използването на „пропорционална сила“ в Каталуния. В изказването си в Европейския парламент водещият преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Ги Верхофстад критикува незаконния референдум. Той каза: „На моите приятели в Каталуня искам да кажа, че не е в техен интерес да се стремиш към сепаратизъм на всяка цена. Въпросът е, че този референдум няма основна демократична легитимност. "

„Без заобикалки и извинения, полицейското насилие в Каталуния е неприемливо“, каза Ска Келер от Европейската зелена партия.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини