Стачки: Отменени полети във Франция, в Брюксел засегнат обществения транспорт

Стачки парализираха транспорта и други услуги във Франция и Белгия, синдикатите планират национална стачка и протести в следващите дни.

Почти 1/3 от полетите на големите летища във Франция са отменени заради еднодневна стачка.

Самолетните компании са били помолени да съкратят полетите си с 30% на летищата в Париж, Ница и Марсилия. Air France обявиха, че ще обслужват около 75% от полетите на късо и средно разстояние от двете основни летища в Париж. Всички далечни полети ще бъдат изпълневани. От Easyjet също очакват отмяна или забавяне на редица полети.

Френските профсъюзи се срещнаха в понеделник, но не успяха да намерят обща позиция относно трудовите реформи на президента Еманюел Макрон, часове преди голямата стачка в обществения сектор. Профсъюзите не можаха да се обединят по въпроса как да реагират на реформите на известния френски кодекс на труда. CGT иска организиране на масови протести, други показват готовност за компромис.

Представители на осем големи профсъюзи, включително CGT и CFDT, се срещнаха извън Париж в понеделник, за да започнат да преодоляват различията си. Те обаче не са се споразумели за „обща визия“ и планират да се срещнат отново на 24 октомври.

Най-големият и най-войнстващ съюз на Франция – CGT – призова за ден на мобилизация срещу трудовите реформи на Макрон на 19 октомври.

Синдикатът на учителите SNUIPP-FSU обяви, че почти половината от преподавателите в основните училища ще стачкуват.

Девет профсъюзи, представляващи 5.4милиона работници в обществения сектор, призовават за ден на национални стачки и демонстрации, за да покажат своето „дълбоко несъгласие“ с реформата на Макрон.

Държавните служители са разгневени от плановете на Макрон да бъдат замразени заплатите, а обществения сектор да намалее със 120 000 работни места до 2022 г. Решението на правителството служителите да плащат за първия ден от болничния, който се покриваше от работодателя, както и за намаляване на социалните придобивки, предизвикаха несъгласието на профсъюзите.

Болници и правителствени учреждения също се очаква да бъдат засегнати от стачката.

В същото време белгийски медии информират, че общественият транспорт в Брюксел ще бъде сериозно засегнат от стачни действия, организирани от синдиката CGSP. Училищата, пощенски услуги и други сектори също излизат на стачка.

Синдикатът протестира срещу редица политики на федералното правителство, които включват орязване на бюджета, намаляване на инвестициите и приватизация на държавни предприятия. Стачката съвпада със запланувана за днес реч на премиера Шарл Мишел.

Транспортните услуги са засегнати за 24 часа от 22.00 часа вчера.

Някои телевизии и радиопрограми като RTBF и VRT могат да спрат работа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини