Пучдемон поиска независимост на Каталуния

В дългоочакваната реч на Карлес Пучдемон в каталунския парламент най-често употребяваните думи бяха диалог и уважение. След края на речта стотиците коментатори в парламента и в студията останаха да се чудят Каталуния обяви ли независимост. Хилядите насъбрали се по улиците пред големите екрани очакваха да чуят точните думи. CNN, BBC, Euronews, DW и още много световни медии предаваха на живо речта на Пучдемон.

Той обяви резултатите от рефендума (такива, кавито вече се знае, че са) и поиска властите в Мадрид да уважат вота на хората. Каталунският лидер говори и за фалшивите новини в медиите. „Ние не сме престъпници, ние сме нормални хора, които искат да гласуват“. Той още веднъж описа ситуацията на мълчаливо отхвърляне на резултатите от референдума и нежеланието както на ЕС, така и на испанския крал да посредничи за диалог.

Каталуния спечели правото да бъде независима държава, да бъде чувана и уважавана. Независимостта е придобита с абсолютно мнозинство. Каталунското правителство и аз предлагаме през следващите няколко седмици да започне диалог, каза Пучдемон.

Това е странен урок по демокрация за всички, които следят развитието на кризата в Каталуния. Нямаше декларация за независимост. Декларирана бе волята на народа да бъде обявена независимост, вотът да бъде уважен. Декларирано бе желанието за диалог.

Такава фирмулировка не дава основание да се задействат мерките, предвидени от испанската конституция, за които става дума много пъти през последните седмици – отнемане автономията на Каталуния или арести.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини