Истинският Черен петък

Не се поддавайте на ужасно изгодните оферти, освен ако отдавна не чакате нещо необходимо за вас да поевтинее. Датата, която търговците използват, за да си раздвижат продажбите, има друг смисъл.

На 13 октомври 1307 г. френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество. Денят бил наречен Черен петък.

Точно днес се навършват 710 години от Черния петък и е петък 13. Рицарите с червения кръст били ликвидирани, но останали разработените за първи път от тях новаторски финансови техники, ранна форма на банкиране.

Има и други версии защо петък 13 е фатален ден. Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който спредал Исус, е 13-ят апостол. 

Последните проучвания показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на злокобната сила на петък 13-и. Това вероятно се дължи на разпродажбите, яростно рекламирани под това име и отдавна вече продължаващи много повече от един ден. Или принос има световното преливане на вярвания - в други религии числото 13 е свещено или щастливо.

Няколко любопитни факти за фаталното 13:

Над 80 процента от небостъргачите нямат 13-и етаж.

Много летища пропускат 13-ата писта.

В доста хотели няма 13-и етаж или 13-а стая.

Във Формула 1 няма болид с номер 13.

Улиците във Флоренция нямат номер 13. 

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини