70% от обществените поръчки били нагласени. Преглед на печата

"Сега":

МВР върна порочната практика да "дарява" на себе си

МВР е възстановило порочната си практика отпреди няколко години да прави дарения само на себе си през собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), като по този начин заобикаля забраната да получава подаръци. Това става ясно от отчета за първите шест месеца на годината, качен на страницата на вътрешното министерство.

Общата стойност на даренията е 591 145 лв. Сред дарителите освен БМВ са и посолствата на Китай и САЩ. Пари са давали и редица малки и бедни общини, които по традиция плащат бензина на патрулките, макар МВР да разполага с бюджет от над 1 млрд. лв. всяка година.

Ограничението да се получават дарения бе въведено преди няколко години, след като стана ясно, че полицията е получавала подаръци от хора, които разследва. Бе оставена обаче възможността да даряват общини и държавни фирми. Така през БМВ, която години наред бе монополист в производството на регистрационни номера за коли, министерството получаваше техника за милиони. 

Скандал.

"Дума":

70% от обществените поръчки били нагласени

Според оценки на бизнеса 70% от обществените поръчки в България са нагласени. Това обяви вчера председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той отбеляза, че в борбата с корупцията, която е една от спънките в развитието на бизнеса, нямало видим напредък.

Като басейн, пълен със сярна киселина, определи бизнес средата в страната председателят на сдружение "Произведено в България" Кънчо Стойчев. По неговите думи властта непрекъснато говори за някакви успехи, но реално бизнес средата не се подобрява. Според Стойчев административната тежест е на безобразно равнище, контролните органи са много, но контрол на практика няма.

Сътрудничество. 

"Монитор":

София и Лондон обединяват усилия за интеграция за Западните Балкани

България и Великобритания препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения включително в сферата на отбраната и сигурността и ще работят заедно за европейска перспектива, стабилност и просперитет на Западните Балкани. За това се договориха външните министри на двете страни Екатерина Захариева и Борис Джонсън, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Захариева е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство. България организира среща на върха за Западните Балкани през май догодина, а няколко месеца по-късно Лондон ще домакинства среща на страните на Берлинския процес. Борис Джонсън дори духовито даде име на съвместните усилия на двете столици относно Западните Балкани - процесът "От София до Лондон".

Акция. 

"Сега":

8 души са обвинени в рекет, отвличания и незаконни оръжия

Осем души са с повдигнати обвинения след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура вчера в Русе, при която бяха атакувани нощен клуб, заложна къща и заведение на бизнесмена Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че Илия Стоилов, който е сред задържаните, е бил ръководител на организирана престъпна група, предаде БГНЕС. Днес ще бъде гледана мярката им за постоянно задържане под стража в София.

Освен Илия Стоилов с повдигнати обвинения са още 6 мъже и една жена. Мъжете са съучастници в организираната престъпна група, която е действала от началото на 2015 г. до вчера на територията на Русе и се е занимавала основно с изнудване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини