Съседи повикаха неволята и запретнаха ръкави да си стегнат входа

    Съседи повикаха неволята и запретнаха ръкави сами да решат проблема с течовете в мазетата си, като налеят бетон и повдигнат нивото на пространството зад входа, в който живеят. Семействата от вход „А“ са се нанесли във ведомственото някога блокче на ул.“Единство“ 9 през 1970 година. Познават се добре и винаги са били единни. Това е тяхното мото. 15-те семейства решават въпросите с необходимите ремонти във входа си спокойно и без караници. Винаги намират златната среда. Още преди години вземат решението да събират по между си по 5 лева за фонда на най-неотложните поправки, разказва касиерката на входа Жечка Стоева.

    „47 години по 50 лева данък плащаме и нищо не ни се е върнало насреща на тези пари като облагородяване, затова решихме да вземем нещата в свои ръце. Още в началото на 90-те години на миналия век сменихме плочките зад блока.“, разказва Минчо Делчев -двигателят на инициативите.

    „Младите ходят на работа, ангажирани са, нямат възможност да се включват в ремонтите, но ние пенсионерите държим фронта. Да е жив и здрав Минчо-той вее байряка, а ние го следваме“, казва Йорданка Ненкова.

    Преди години са сменили изцяло покривната конструкция, после подменили и водосточните тръби, входната врата също е нова, дори предверието към нея е ремонтирано. И цветя сме си отгледали отпред. Преди години зад блока и липи посадихме. От общината ни дадоха бележка за няколко иглолистни дървета, ходихме до общинския разсадник в Узунджово да ги вземе. Сега се грижим за тях, не чакаме никого“, продължава да добавя в списъка на свършеното Делчев. Със съседите си казват, че са търсили съдействие от администрацията за поставянето на бетонни или метални кошове за отпадъци в междублоковото пространство, но от там нямало реакция, затова си приспособили пластмасови кофи за целта. Завързали ги за дърветата да не изчезват.

    Сегашният ремонт, който ще им излезе около 500 лева, решили да захванат понеже от години мазетата на входа се пълнели с вода. На няколко от мазите дори паднали стените. В други пропадането било по 60 см. Пострадалите кърпели тук-там, но все на своето, затова етажната собственост решила, че на парче няма да стане, ще е нужно кардинално решение. Така развързали общата кесия и пазарили майстора, който днес до обяд беше натъкмил кофража. В късния следобед дойде и бетоновоз, за да налее основите. Хората от Единство предвиждат част от плочките, колкото останат, да подредят и да направят от улицата през задната градинка алейка до входа си, да не газят кал, когато вали.

    „Искаме да ни е красиво и уютно - нашата улица, квартала и града ни. Когато човек си сложи нови дрехи, не става ли по-приличен, по -приветлив.“, казват съседите от Единство, вход А.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Шм
      шматка
      3 0
      17:51, 16 окт 2017
      Единство 29 е , не е 9
    • 2
      Гр
      Гражданин
      21 -1
      18:39, 16 окт 2017
      Нека всички в блоковете разберат че това е тяхна собственост. Всичко - покрива , плочките наоколо ч входа , стълбишето- всичко
    • 3
      Чо
      Чобанина
      2 -2
      08:47, 17 окт 2017
      Арматурата много афиф бе аркадаш :)
    Последни новини