Хасковлии се втурнаха да слагат зимни гуми

    Този месец зимата напомни за себе си и хасковлии се втурнаха да сменят летните със зимни гуми, казаха от местни автосервизи. Шофьорите са мотивирани от спада на температурите в началото на октомври, когато в областта се изсипаха проливни дъждове, а в някои краища на България преваля сняг и в по-високите планински проходи дори се образува покривка. Това се оказа ясен знак, че е дошло време да подготвят автомобилите си за зимния сезон. Особено съобразителни са шофьорите, на които им се налага да пътуват през планинските райони. „През уикенда ще ходя на планина и затова реших да си сложа зимните гуми днес“, каза възрастен хасковлия, който беше един от клиентите в местен сервиз за гуми. Мъжът обясни още, че предвидливо си подготвя автомобила още през есента и не чака последния момент, когато се образуват опашки пред сервизите за смяна на гуми. Сега цялата процедура отнема около 20-тина минути, но при върволица, може да се чака часове.

    В последно време стана модерно да се ползват и всесезонни гуми. „Опитните шофьори обаче са наясно, че с такъв тип гуми автомобилът не се държи нормално на пътя нито през лятото, нито през зимата“, категорични са хасковски майстори. По този начин водачите си спестяват по 20-тина лева за демонтаж и монтаж. Специалистите обаче са на мнение, че през лятото колата трябва е с летни гуми, а през зимата – със зимни, макар и по-нисък клас.

    Цените на новите гуми варират в различен диапазон – от 50 до около 600 лева, но има някои марки и модели автомобили, при които могат да достигнат и до 1000 лева. Мнозинството от клиентите обикновено търси най-евтиния вариант, но има и такива, които залагат на качеството, каза още собственикът на сервиз за смяна на гуми. Освен това той шеговито поясни, че мнозина мъже шофьори обгрижват повече колите, отколкото жените си.
    Законът за движението по пътищата не задължава шофьорите да карат със зимни гуми. Според изискването обаче от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 mm.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ре
      Рекламния
      19 -4
      12:45, 17 окт 2017
      Това ми прилича на реклама ... ама хайде :D
    • 2
      Цъ
      цървулан
      6 -4
      16:47, 17 окт 2017
      Ами като са почнали с вицове и аз да продължа ----Аз на моя ТРАБАНТ купувам гуми от 750 лв бройката и се държи много добре на пътя
    • 3
      На
      Наблюдател
      9 -3
      17:11, 17 окт 2017
      Гумите са от голямо значение, но българинът започва да разбира това едва когато започне да се пързаля зимъска по галоши. После псува съдбата, проклина вселената и развързва кесията ама късно, щото вече е създал ядове на някой невинен озовал се срещу него на пътя, и е осигурил работа на няколко тенекеджии.
    • 4
      Лю
      Любимчански
      5 -5
      19:08, 17 окт 2017
      По бай тошово време се редяха на опашки пред мототехниките и се разрешаваше закупуване само на две гуми. Названието "зимна гума" въведоха с търговска цел през последните няколко години. В нашата област снега и зимата е не повече от три седмици. Защо никой от тези "гумаджии специалисти " не казва, че със зимни гуми при сух асфалтов път спирачния път е два пъти по-дълъг от летните гуми?
    • 5
      Ха
      хасковлия
      0 -2
      23:49, 17 окт 2017
      ако бай Добри пак не изчисти снега и зимни гуми няма да помогнат.я
    Последни новини