Новият изкуствен интелект на Google - извънземна цивилизация със своя собствена математика

Изкуствения интелекет, който победи човечеството на най-сложната традиционна игра на планетата бе невероятно умен. Но не достатъчно умен, за да преживее замяната си с още по-страхотен, извънземен интелект.

Изследователи от DeepMind на Google обявиха следващата стъпка в еволюцията на своя привидно безобиден изкуствен интелект - AlphaGo Zero, който се справя блестящо и без намесата на вероятно най-неефективния ресурс в битката за повече знания: хората.

Предшественикът на Zero, наречен просто AlphaGo бе описан като бог от един от победените шампиони по древната китайска игра Го. Новата версия на изкуствения интелект е усъвършенствала тренировъчния си арсенал, като е елиминирала изцяло човешкото обучение.

Версиите на AlphaGo , които разказаха играта на човечеството на Го в серия от срещи през миналата година, анализираха хиляди ходове на професионални играчи и любители, AlphaGo Zero обаче се учи сам от 100% независими експерименти.

Изследователите твърдят, че невероятната самоувереност изостря интелекта на Zero с унищожителен ефект: в 100 игри срещу Zero, предишната версия на изкуствения интелект AlphaGo, която избърса пода с нас през 2016, не отбелязала нито една победа.

Още по-удивителното е, че този триумф бил постигнат след едва три дни тренировки, през които AlphaGo Zero наваксал знания за играта трупани в продължение на хиляди години.

“Все едно извънземна цивилизация изобретява своя собствена математика”, казва експертът по компютърни науки Ник Хайнс. “Ставаме свидетели на модел, напълно свободен от човешки пристрастия и предположения. Изкуственият интелект учи всичко, което сметне за оптимално, а то може да бъде по-нюансирано от нашата концепция за същото ”

След 21 дни самоубочение, Zero вече настигнал най-мощния си предшественик AlphaGo – версията, която победи световния номер едно тази година, а през следващите няколко седмици засенчил неговото представяне.

Създателите на AlphaGo Zero отдават превъзходството му в играта Го на подобрена единна невронна мрежа и по-усъвършенствани тренировъчни симулации.

Но само защото изкуствения интелект напредва с такова страхотно, макар и обезпокоително темпо не означава непременно, че Zero е по-умен и способен от хората в други сфери, извън играта.

“Изкуствения интелект се проваля в задачи, изключително елементарни за хората. Само погледнете представянето на роботите в ежедневни задачи като ходене, тичане и ритане на топка”, казва експертът Елени Василаки.

Това обаче не омаловажава появата на този удивително мощен синтетичен интелект.

Той не може да прави много от нещата, които хората могат, но пък може да прави много от нещата, които хората не могат.

Според DeepMind тези способности някой ден ще помогнат на Zero да разбере как функционират биологичните механизми, как да намалим консумацията на енергия и как да се обединят различни видове материали.

Добре дошли в бъдещето, което не явно не принадлежи само на хората.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини