Паметникът на родопската свобода е осветен от 8 свещеници, а полк.Серафимов носен на ръце до върха

    Основният камък на паметника -костница на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка , е положен на 31 юли 1932г

    В знак на признателност за 20 годишнината от Освобождението на Родопите и героизма на войните от 21 Среднородопски полк и изключителния пълководец полк. Владимир Серафимов, е решено издигането на паметник. Избран е инициативен комитет, открита е банкова сметка, а финансова помощ е потърсена от всички общини в Смолянска околия. За място е избран върха, на който са се разиграли драматичните боеве, донесли свободата ни.

    Първият камък е положен на всенародно тържество, а полк. Серафимов, тогававече на 72 години, е понесен на ръце в знак на безкрайна признателност от родопчани. После със сълзи на очи целува пробитото от куршуми полково знаме и със свалена шапка приема строя на 21-ва пехотна Среднородопска дружина, поздравявайки я както някога. А старите хора казвали на децата си: "Целувайте ръката на този мъж, защото ако не беше той и неговите войни, турците щяха да ни изколят и вие нямаше да се родите!"

    Осем местни свещеници отслужват панихида и благославят мястото за паметника, напоено с кръвта на героите от Балканската война.

    Днес отново ще сведем глава и ще почетем паметта и подвига им!

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини