Русенски учени изобретиха "часовник на смъртта"

Екип учени от Русе изобрети устройство за установяване на времето на спиране на жизнените функции при човека.  То изследва  постморталните петна по кожата, които се образуват в резултат на биохимични процеси в тялото след настъпването на биологичната смърт.

Устройството на русенския екип осигурява прецизност в работата на съдебния лекар, гарантира висока точност на резултатите и свежда субективния фактор до възможния минимум. Техническото решение позволява да бъдат изготвени обективни доказателства – приложения към експертизите в съдебната медицина.  

Засега устройството е изработено в един образец и се търсят производители за серийно производство за нуждите у нас и в чужбина. Наскоро е регистрирано в Патентното ведомство на България. Притежатели на изобретението са двамата млади учени Ивайло Иванов и Любомира Димитрова, преподавателят в Русенския университет доц. Анелия Манукова, изпълнителният директор на УМБАЛ – Русе д-р Иван Стоянов, който е съдебен лекар, и д-р Пламен Димитров, също съдебен лекар и експерт в Русе. Патентен представител на екипа е инж. Койчо Митев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини