Обявяват 12 дестинации за винено-кулинарен туризъм

„Винените и кулинарни дестинации са важни не само за туризма, а и за българските производители. Те ще дадат възможност уникалните родни вина и продукти да достигнат до повече потребители, включително и чужденци“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова представиха съвместната инициатива „Сподели България“. Ще бъдат разработени 12 винено-кулинарни дестинации и предложени за обществено обсъждане с всички заинтересовани страни – хотелиери, туроператори, производители на вино и храни, общини. 

"При разработване на проекта избрахме винено-кулинарните дестинации да са 12, като бройката не е самоцелна, те са толкова, колкото са месеците в годината", посочи министър Ангелкова. Тя уточни, че те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта.  Ангелкова коментира още, че е важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на страната, защото са част от цялостното преживяване на туристите. "12-те винено-кулинарни дестинации, които представяме днес, не са окончателни, те са базата, върху която да дискутираме до завършване на окончателния проект", съобщи още министърът. Информацията ще бъде качена на официалния сайт на Министерството на туризма. Така всеки, който желае, ще може да се запознае с тях, да изпрати мнение или предложения в рамките на периода за обсъждането им. Следващият етап на проекта ще е обсъждането на дестинациите с бранша.

„Министерство на земеделието, храните и горите се стреми да подкрепи усилията на българските производители да съхранят и възродят производството на автентични наши продукти по традиционни рецепти“, посочи министър Порожанов. Той припомни, че страната ни е вписала в европейския регистър две защитени географски указания – „Горнооряховски суджук” и „Българско розово масло”. В европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер са вписани още „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”,  „Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда”. „България има регистрирани на европейско ниво и 54 вина със защитени наименования.  Това ни подрежда на осмо място в ЕС по продукти със защитени наименования“, отбеляза министърът на земеделието.

През последните години са изградени значителен брой винарни с места за дегустации и отсядане. Много от тях са разположени в близост до популярни туристически забележителности, съчетани със съответната туристическа инфраструктура, което позволява пакетирането им в общ туристически продукт.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини