Наши вина, сред които и на асеновградския Винзавод, очароваха посетителите на най-голямото изложение в Бенелюкс

Българското вино очарова посетителите на "Мегавино" - най-голямото специализирано изложение в Белгия, Холандия и Люксембург (Бенелюкс). То се провежда в Брюксел за 11-та поредна година, но за първи път тази година страната ни е почетен гост („guest of honour“). "Интересът към България е огромен", споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България и организатор на българското участие. „Местата за майсторските класове за типичните български сортове – мискет, рубин и мавруд – бяха разпродадени още миналата седмица. Определено това е най-успешното участие на България в специализирания форум в Белгия от 11 години насам“, допълва тя.

Сред винопроизводителите, които ни представят на „Мегавино“, е и „Винзавод Асеновград“. Останалите са „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

България е с най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. На нашия щанд беше и официалното откриване на цялото изложение. То започна с български народни танци. Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, представи два модерни коктейла с българска ракия „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време…мащерка“ (Once upon a thyme). Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial, представи наградени български ракии. Три различни съчетавания на българското вино с храна бяха показани от един от най-известните главни готвачи в Белгия, японецът Сабуро Инада, въвел фюжън кухнята там.
На официалното откриване освен официалните лица присъстваха и търговци на вино от Белгия, Люксембург и Холандия. Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет.

А ето и една изненада - рецептата на коктейл Once upon a thyme („Имало едно време…мащерка“): 50 мл ракия, 60 мл водка, 20 мл. сок от круша; 20 мл прясно изцеден сок от лимон; 10 мл захарен сироп; 5 мл карамелов сироп; прясна мащерка. Наздраве!

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини