Нов митнически кодекс на Евразийския икономически съюз

Изображение 1 от 2

    Подобряване на митническата администрация и обединяване на международни споразумения в областта на митниците са сред целите и задачите, които си поставя Новият митнически кодекс на Евразийския икономически съюз. Това заяви Галина Баландина, експерт в областта на митническото и държавно регулиране на външно-търговската дейност, участвала активно в разработването на кодекса. Основните промени в него бяха представени пред над 100 български фирми по време на двудневния Българо-руски инвестиционен форум, който се проведе в София. 

    Сред основните изменения на кодекса, който се очаква да влезе в сила от 1 януари 2018 г., е автоматизация на процеса на митническо деклариране чрез въвеждането на електронно подаване на необходимите документи, заяви Баландина. Другият важен момент е ролята на митническия представител, който ще може да улесни живота на вносителя на стоки за страните от Евразийския икономически съюз, тъй като ще може да бъде и техен представител, обясни Галина Баландина.

    Част от промените засягат и реда за митническо деклариране на стоки и прилагане на митнически операции; прилагане на механизма „на едно гише“ при извършване на митническите операции; оптимизация на реда за предварително информиране на митническите органи за стоките, влизащи на митническата територия на Евразийския икономически съюз; унифицирани особености на митническото деклариране на стоките, транспортирани в разглобен вид, прилагане на непълно и периодично митническо деклариране; реда заплащане на митнически такси; регламентацията на прилагането на специални, антидъмпингови и компенсационни мита и др.

    Новият митнически кодекс ще облекчи възможностите за бизнес със страните от Евразийския икономически съюз, сред които в момента са Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, каза по време на бизнесфорума вицепрезидентът на Руската търговско-промишлена палата Владимир Падалко. По думите му българските предприемачи, които имат търговски отношения в някоя от страните на съюза автоматично получават достъп и до пазара на останалите държави-членки без да се нуждаят от допълнителни сертификати. Кодексът увеличава скоростта на движението на стоките, дава допълнителни гаранции и ни защитава, каза още Владимир Падалко.

    Българо-руската търговско-промишлена палата в София е естествен партньор на българския бизнес, които иска да разширява своята търговска дейност към страните от Евразийския икономически съюз. В тази връзка компаниите, които работят на руския пазар могат да се обръщат към нас по всички въпроси свързани с промените в Новия митнически кодекс, заяви Георги Минчев, председател на Българо-руската търговско промишлена палата. Целта ни е да помогнем на българските фирми да са готови за този преходен период до 1 януари, и така да се намали рискът от загуби и те да запазят своята конкурентоспособност на руския пазар, каза още Георги Минчев.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини