Турция съди за тероризъм 11 активисти и ръководителя на "Амнести интернешънъл"

Единадесет активисти за човешки права, включително турският ръководител на "Амнести интернешънъл", са обвинени в тероризъм. Започналия процес срещу тях, което изостри напрежението между Турция и европейските ѝ съюзници

Полицията блокира главния площад в близост до съда в Истанбул. Група от около 50 души в защита на правата на човека, чуждестранни консулства и групи за защита на правата на жените са извън съда с плакати "Защитници на свободни права".

До 15 години затвор грозят активистите, ако признати за виновни по обвиненията за членство и помощ за "въоръжена терористична организация".

Те бяха задържани през юли след участие в семинар по цифрова сигурност, проведен на остров край Истанбул. Сред подсъдимите са директорът на "Амнести интернешънъл" Турция Идил Есър, германският гражданин Питър Франк Стейдтнер и шведският гражданин Али Гхарави.

Осем от обвиняемите са държани в затвора преди съдебния процес. Турският председател на Амнести, Танер Килич, беше арестуван по-рано тази година и по-късно бе добавен към същия обвинителен акт.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини