Филиалът на Пловдивския университет в Смолян чества 55 години педагогическо образование

С Национална научна конференция Филиал-Смолян на ПУ „Паисий Хилендарски” чества 55 години педагогическо образование в Смолян и 20 години от основаването си

Областният управител Недялко Славов поздрави ректора на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – проф.д-р Запрян Козлуджов, директора на местния филиал – проф.д-р Илиян Иванов, представителите на научната общност, организаторите и участниците в Националната научна конференция „Образование и наука за личностно и обществено развитие”, посветена на 55 години педагогическо образование в град Смолян и 20 години от основаването на филиала.

Славов определи събитието като повод за гордост за всички родопчани, защото тук висшето образование има традиции, към него има жив интерес. „Зад тези години стои труда на всички вас и преподавателите преди вас, които полагате ежедневни усилия за подготовката на можещи и знаещи кадри. Нещо повече, вие спомагате за цялостното личностно израстване на вашите възпитаници, за тяхното изграждане като професионалисти и хора.” Той отбеляза, че Филиалът в Смолян на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” се утвърждава, не само с високия си авторитет и традиции, но и като модерна и непрекъснато развиваща се институция, отговаряща на европейските тенденции и стандарти в образованието.

„Преобразуването на Технически колеж – Смолян като Физико-технологичен факултет към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” е още една голяма стъпка, допринасяща за развитието на висшето образование в региона ни.”

Областният управител изрази своята признателност за значителния принос на институцията към духовното и културно израстване в област Смолян, за подготвените професионалисти и поддържането на академичния дух в Родопите. Той каза, че провеждането на Национална научна конференция „Образование и наука за личностно и обществено развитие” е най-подходящия начин за отбелязването на 55 години педагогическо образование в град Смолян и 20 години филиал на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. „Аз съм уверен, че този форум ще бъде полезен за всички участници! Уверен съм и, че в Родопите и България педагогическото образование е перспективно и ще става все по-привлекателно за младите хора, особено след като образованието бе поставено като приоритет в управленската програма на нашето правителство, и всички сме свидетели, че вече се предприемат конкретни действия в тази посока.”

В заключение, Славов пожела успех на Научната конференция, а на Филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в Смолян пожела да продължава със същия дух и находчивост да издига образованието в региона на по-високо ниво. „Аз, като областен управител, декларирам пълната си подкрепа за всяка добра инициатива, допринасяща за интелектуалното обогатяването на Родопите и България!”

По време на днешния ден, в рамките на Конференцията ще бъдат изложени и обсъдени научни доклади, ще бъде обменен опит между преподавателите от Филиала в Смолян и гостуващите преподаватели. Заключителната част на конференцията ще бъде утре с провеждането на кръгла маса на тема: „55 години педагогическо образование в Средните Родопи – ретроспективи и перспективи”.   

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини